Massiv fiskedød kobles til uran-avfall i Malawi

Døde fisk som flyter i Lake Malawi, har blitt koblet til en ødelagt avrenningstank i urangruven Kayelekera i Karonga-distriktet nord i Malawi.

Publisert

Siden desember 2014 er det funnet hundrevis av døde fisk i Lake Malawi. Miljøaktivister tror at årsaken til massedøden er at elvene som renner ut i innsjøen, er forurenset av radioaktivt avfall fra uran. Elvene som flyter nær gruven, sies å være forurenset av uranavfall etter at styrtregn ødela en avrenningstank på gruveområdet.

Natural Resources Justice Network (NRJN) organiserte en demonstrasjon for at de australske eierne av gruveselskapet i Karonga, Paladin Africa, skulle gi dem tillatelse til å inspisere området. Men demonstrantene ble nektet inngang av tungt bevæpnet politi, som hadde fått instruksjoner fra myndighetene om å ikke slippe noen inn.

Organisasjoner og ledere i Karonga sendte en klage til distriktskommissærens kontor.

Anklager

– Regjeringen er under Paladins vinger og oppfører seg som deres talspersoner. De gjør alt det australske selskapet sier at de skal gjøre, og tror at Paladin er på Malawis side, sier styreleder Kossam Munthali i NRJN.

NRJN beskylder Paladin Africa for å slippe ut radioaktivt avfall i de nærliggende elvene som renner ut i Lake Malawi, Afrikas tredje største ferskvannsinnsjø, og de mener at dette har ført til at mange fisker dør.

Både regjeringen og Paladin Africa har gitt respons på anklagene om de døde fiskene. Mens Paladin Africa sier at de ikke har ansvar, har Malawis regjering gjennom departementet for jordbruk, irrigasjon og vannutvikling og departementet for miljøsaker gitt ut en pressemelding om at de etterforsker saken, og at ”folk ikke må ta forhastede slutninger”.

Tatt prøver

Malawis regjering har innrømmet at en prøve som ble tatt av en død fisk, har bevist at fisken har vært syk, men de sier at de fortsatt etterforsker saken.

Erica Mganga i jordbruksdepartementet forteller at offentligheten vil bli informert når etterforskningen er over, men hun kan ikke gi noen indikasjon på hvor lang tid det vil ta.

Gruvedrift i Malawi er fortsatt omgitt av hemmelighold. Da avdøde president Bingu Wa Mutharikas regjering ga lisens til Paladin Africa i 2007, ble avtalene aldri offentliggjort verken av regjeringen eller selskapet. Det er derfor ingen utenom de to partene som vet hva Malawis befolkning får ut av samarbeidet.

Studien Malawi’s mining opportunities: increasing revenues, improving legislation som Kirkens Nødhjelp og den malawiske organisasjonen Catholic Commission for Justice and Peace (CCJP) utga i 2013, viser at avtalen mellom Paladin Africa og Malawis regjering aldri har blitt gransket eller offentliggjort. I studien står det at regjeringen har valgt å holde avtalen hemmelig.

Ifølge gruve- og mineralloven fra 1981 må ikke regjeringen holde gruveavtaler hemmelige, men loven forbyr offentliggjøring av økonomiske rapporter som selskaper leverer til regjeringen.

Avhengig

Mer enn 2 millioner av Malawis 15 millioner innbyggere er enten direkte eller indirekte avhengig av Lake Malawi til blant annet jordbruk, fiske, drikkevann og transport. Det er sannsynlig at den plutselige fiskedøden i Lake Malawi vil ramme fiskere i området økonomisk.

Regjeringen hevder at det kan være naturlige årsaker til fiskenes død. Sist det ble rapportert om døde fisk i Lake Malawi, var det snakk om små mengder i den sørlige delen av innsjøen, men det har aldri tidligere vært et så stort omfang som det man nå finner i den nordlige delen av innsjøen.

Powered by Labrador CMS