Gigant-plakater i Kampalas gater ønsker president Musevenis sønn, general Muhoozi, til lykke med 48-årsdagen.
Gigant-plakater i Kampalas gater ønsker president Musevenis sønn, general Muhoozi, til lykke med 48-årsdagen.

Bursdags-party skaper spekulasjoner:

Er dette opptakten til at
«twitter-generalen» skal overta?

Hvem skal overta etter Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni? Det er spørsmålet alle diskuterer i politiske kretser i Uganda for tida. En storstilt bursdagfeiring for presidentens sønn har fyrt opp under spekulasjonene.

Publisert Oppdatert

Gigantiske plakater vaier fortsatt over viktige innfartsveier til hovedstaden Kampala når Bistandsaktuelt besøker byen den første uka i mai. Reklame for en bursdag, som ble markert med gigantiske fester, konserter og idrettsarrangementer – over hele landet – i to hele uker.

23. april var selve datoen, og den som skulle feires var presidentens eldste sønn, general-løytnant Muhoozi Kainerugaba (populært kalt MK). Han er samtidig mannen som er sjef over landets landforsvar og blant annet har hatt ansvar for brutale militæroperasjoner mot opprørsstyrker i øst-Uganda.

Ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Det var tross alt en 48-årsdag for mannen som mange tror vil overta tronen den dagen landets 78-årige statsleder Yoweri Museveni (populært kalt M7) velger å pensjonere seg. Spekulasjonene om et familiært maktskifte har gått helt siden 2013, men har vært slått hardt ned på av regimet. Nå synes temaet å være mindre kontroversielt.

Ved siden av å ha en svært rask militær karriere er MK også kjent som en ivrig bruker av det sosiale mediet twitter der han sprer hyppige, men ikke alltid veldig veloverveide budskap. Generalen har omlag 500 000 følgere.

7. mai, over to uker etter selve fødselsdagen, var feiringen ennå ikke over. Her er det reggaestjernen Bebe Cool som reklamerer for en stor burdagskonsert på cricketbanen i Entebbe.
7. mai, over to uker etter selve fødselsdagen, var feiringen ennå ikke over. Her er det reggaestjernen Bebe Cool som reklamerer for en stor burdagskonsert på cricketbanen i Entebbe.

Svært aktiv på twitter

I en av meldingene nylig, bebudet «twitter-generalen», som han spøkefullt omtales, sin avgang fra det militære og ymtet om at han kunne vurdere å overta som president. Meldingen ble imidlertid senere trukket tilbake. Den ugandiske hærens regelverk tillater ikke at aktive militære innehar politiske verv eller er aktive i det politiske ordskiftet.

Likevel har generalen ved flere anledninger brukt twitter til å hetse ugandiske opposisjonspolitikere. Han har også uttrykt støtte til Russlands invasjon i Ukraina.

«...flertallet i verden (som er ikke-hvite) støtter Russlands linje i Ukraina», skrev han på twitter i slutten av februar i år.

Han var på det tidspunktet den eneste militære leder i et afrikansk land, sammen med kuppmakeren i Sudan, som åpent støttet Putin.

Hans utenrikspolitiske engasjement stanser ikke der. Han har også etterlyst internasjonal solidaritet med sine lidende brødre og søstre i den etiopiske Tigray-regionen.

En egen komité – fra «MKs venner» – var nedsatt i anledning 48-årsdagen for å sørge for at alt skjedde med behørig feiring og celeber deltakelse fra en rekke høystående gjester fra hele landet.

På selve fødselsdagen ble en rekke gater i Kampala avsperret for å sørge for at gjestene fikk enkelt tilgang til det sentrale festlokalet, noe som gjentok seg ved andre relaterte fødselsdagsarrangementer. Vanligvis er de sentrale deler av Kampala preget av enorme køer, særlig i rushtiden morgen, ettermiddag og kveld.

Æresgjest: Nabolandets president

Den 78-årige presidenten, som har sittet ved makten i 35 år, var selvsagt også til stede på ett av arrangementene, og syntes å være i god form, rapporterer lokale medier. Til stede under den private bursdagfeiringen var også, noe overraskende, nabolandet Rwandas president Paul Kagame, som ble ønsket velkommen og omtalt i svært rosende vendinger. Det var flere år siden sist Kagame besøkte Uganda som han tidligere har kritisert for å huse rwandiske politiske motstandere.

I regjeringsvennlige organer ble general MK gitt æren for at forholdet mellom Rwanda og Uganda har blitt forbedret igjen etter flere år med uenighet, krasse utfall og grensestengninger. General Muhoozi benyttet selv twitter til å skryte Kagames historiske innsats for Uganda opp i skyene.

Twitter-generalen roser Paul Kagames historiske rolle i frigjøringskampen.
Twitter-generalen roser Paul Kagames historiske rolle i frigjøringskampen.

De innledende bursdagsarrangementene skjedde over tre dager med taler, stivpyntede festlokaler, god mat og store kaker. Hovedarrangementet skjedde på cricketbanen Lugogo Cricket Oval, der et fullsatt stadion og celebre gjester fikk oppleve opptredener av lokale østafrikanske musikkstjerner. Blant musikerne var afrobeat-artisten Chameleon, reggaestjernen Bebe Cool og den kjente rwandiske artisten Massamba Intore.

To uker før dette hadde bursdagsbarnet selv bivånet en maraton til hans ære i Kampalas gater.

«Muhoozi K is our next president...»

Også i andre ugandiske byer var det markeringer i anledning fødselsdagen, og det var trykket opp t-skjorter med tekst som «MK Project. Team Chairman. Secure your Tomorrow» .

Andre t-skjorter hadde et enda tydeligere budskap:

“Muhoozi K is our next president; Muhoozi Kainerugaba is our choice”.

Michael Wokorach, kaptein på det ugandiske landslaget i rugby, hilser general Muhoozi under et storstilt bursdagsarrangement i Entebbe 7. mai.
Michael Wokorach, kaptein på det ugandiske landslaget i rugby, hilser general Muhoozi under et storstilt bursdagsarrangement i Entebbe 7. mai.

Og arrangementskomiteen ga seg ikke der. Etter at de tre dagene med feiring var over skjedde det plutselig nye arrangementer flere steder i landet i ukene etter, blant annet en ny stor konsert med Bebe Cool. Hva prislappen er for den halvoffisielle private feiringen er ikke kjent.

– Det er to måter å tolke denne massive bursdagsmarkeringen og det sterke fokuset på presidentens sønn. Enten er det for å berede grunnen for at sønnen skal overta, eller så er det for å legge ut en lokkeand med et mål om å skape forvirring, sier professor og politisk analytiker Richard Ssewakiryanga i en kommentar til Bistandsaktuelt.

Han etterlater ingen tvil om at et maktskifte på toppen – med preg av nepotisme – vil være svært omstridt.

Musevenis sønn, general Muhoozi Kainerugaba, slik tegneren Gado ser ham.

– Ingen høy stjerne

– Muhoozi har ingen høy stjerne i Uganda og han mangler den karismaen som har omgitt faren, opprørslederen som bidro til å redde Uganda fra diktatorene Amin og Obote. En utnevnelse innen familien vil også være omstridt i de politiske partiene, inkludert i regjeringspartiet. Foreløpig er det stille, men den dagen Museveni dør eller går av vil de potensielle utfordrerne dukke opp, sier han.

Professoren spår uro og politisk kaos i kjølvannet av en eventuell utnevnelse «internt i familien».

– Det er nok mulig å få Muhoozi innsatt, men han har ikke den samme autoritet som faren. Problemene vil raskt tårne seg opp for ham, sier Ssewakiryanga.

Selv heller professoren mest til den tolkningen at Museveni ønsker å plassere ut en lokkeand som ser enda mye verre ut enn ham selv. Dermed fjerner han fokuset fra sitt eget svært langvarige presidentskap.

– Hyggelig, elsket og ydmyk

I Muhoozis egen fanklubb er tonen en helt annen.

– Han er hyggelig, elsket, en mann til å stole på og ydmyk. Når vår foreldregenerasjon eldes, trenger vi en generasjon som står klar, og jeg mener at han er det beste alternativet, sier Balaam Barugahara til avisen East African. Baraguhara er et framstående medlem av bursdagskomiteen og med nære bånd til presidenten og regjeringspartiet NRM.

En talsmann for general Muhoozi selv avviser imidlertid at den høyprofilerte bursdagsfeiringen har noe med presidentembetet og et maktskifte å gjøre.

Det neste presidentvalget i Uganda er om fire år.

Muhoozi Kainerugaba

Alder: 48 år

Yrke: General og kommandør for den ugandiske hærens landstyrker

Utdanning: Militær utdannelse fra Uganda, Kenya, USA og Sør-Afrika, to-årig utdannelse i statsvitenskap fra Storbritannia (trolig uten å avlegge eksamen)

Meritter: Har ledet ugandiske hærstyrker, i allianse med kongolesiske styrker, i felles operasjoner mot opprørsgruppen Allied Democratic Forces (ADF). Hærstyrkene beskyldes i den forbindelse for grove menneskerettighetsovergrep. Har fått og tatt æren for gjenåpning av grensen og en forbedring av forholdet til sin "onkel" i nabolandet Rwanda, president Paul Kagama.

Hobby: En svært ivrig bruker av twitter. På tross av at hærens regelverk nekter militære å involvere seg i politikk har han blant annet hetset opposisjonslederen Boby Wine ved flere anledninger, han har forhandlet med nabolandet Rwanda om gjenåpning av en stengt grense og han har støttet Russlands invasjon i Ukraina. Muhoozi, med tilnavnet "twitter-generalen", beskyldes tidvis for en uheldig blanding av alkoholkonsum og bruk av twitter.

Powered by Labrador CMS