Deprimerende framtidsutsikter

Mange zimbabwere frykter for framtiden etter at president Robert Mugabe vant valget i slutten av juli.

Publisert

Før valget gjemte læreren Tendai Gondo 400 dollar under madrassen i tilfelle Mugabe skulle gå av med seieren.

– En Mugabe-seier betyr at landet vil gå til grunne. Jeg er lærer med en utvidet familie med mange arbeidsløse ungdommer. Disse pengene skal brukes til å kjøpe inn basisvarer, sier Gondo. Han frykter at landet vil igjen havne i det økonomiske utføret slikt det var før det forrige valg i 2008. Da lå inflasjonen på 231000 prosent. 80 prosent av befolkningen levde under fattigdomsgrensen.

Under valget i 2008 vant opposisjonspartiene Movement for Democratic Change parlamentsvalget. Men MDC lederen Morgan Tsvangirai trakk seg fra presidentvalget etter at Mugabes sikkerhetsfolk hadde drept rundt 200 MDC-tilhengere. En bakbundet opposisjon ble deretter tvunget inn i et politisk ekteskap med ZANU (PF), partiet til president Robert Mugabe. Avtalen mellom MDC-partiene og Zanu (PF) skulle også legge til rette for rettferdige og frie valg. Slik ble det ikke. Mugabe og hans partifeller hadde aldri tenkt å gi fra seg makten.

En skuffet Tsvangirai listet opp 15 grunner til at valget var «korrupt og ulovlig» og burde ha vært kjørt på nytt. Men lederne i regionen avviser disse anklagene og har gratulert Mugabe med seieren.

Aksjefall

Verdiene av aksjene på børsen i Harare falt med en milliard dollar i uken etter at valgresultatet ble kjent. Det rammer et næringsliv som allerede sliter.

– Våre ansatte jobber nå bare to uker hver måned. Alle er nå i panikkmodus. Oppsigelser er uunngåelige, sier ingeniøren John Mutonga.

Børsfallet skyldes i hovedsak investorer som frykter at det nye Zanu (PF)-dominerte parlamentet vil satse enda mer på økonomisk nasjonalisme. Mugabe har allerede sagt at regjeringen vil nå forsere arbeidet med å sikre at alle bedrifter i landet både nasjonale og internasjonale overlater eller selger aksjeflertallet til svarte zimbabwere.

– Utenlandske investorer har liten tro på en Zanu (PF)-regjering. De kjenner historien. Det vil ta lang tid før denne regjeringen vinner tillitt, sier økonomen John Robertson til avisen The Daily News.

Politiskobservatør Pedzisai mener Mugabes lederstil ikke preges av samarbeid og forsoning, men av hevnlyst.

– Vi går mot en ny periode med internasjonal isolasjon og egenrådighet, sier han.

Mange Zimbabwere har igjen valgt å krysse grensen til nabolandene Sør-Afrika og Botswana, der det allerede bor over to millioner zimbabwere. Samtidig opplever byene stadige strømbrudd, fordi landet ikke betaler sine strømregninger.

Powered by Labrador CMS