Walk to Work-protestene i 2011, med opposisjonsleder Besigye i spissen, var sist pressen nektet å dekke politi-saker. Illustrasjon: GADO

Journalister mot politi i Uganda

Etter at to journalister nylig ble mishandlet av en høytstående politimann i Kampala, har ugandisk media sett seg nødt til å erklære en media-blackout som gjelder alle politirelaterte aktiviteter. Og dette er ikke første gang journalister i Uganda har stoppet mediadekningen av politiets arbeid.

Publisert

Da de såkalte «walk to work»-protestene kulminerte i 2011, ble flere journalister utsatt for politivold, og utstyret deres ødelagt. For at forholdet mellom de to partene skulle «normaliseres», måtte til slutt politiets toppledelse gripe inn og alt utstyr ble erstattet.

I løpet av en uke har nå tre journalister blitt banket opp av politifolk høyt oppe i systemet: to i Kampala og én journalist som var korrespondent for regjeringsorganet New Vision i Nord-Uganda.

De to som ble banket opp i Kampala jobbet begge for private tv-kanaler. De dekket en demonstrasjon arrangert av organisasjonen for unge arbeidsløse, Unemployed Youth Uganda. I Kampala politidistrikt, hvor demonstrasjonen fant sted, gikk politimesteren selv, Joram Mwesigye, til fysisk angrep på journalistene. Grunnen som ble gitt var at «de hindret politiets arbeid».

DEN FORRIGE gangen journaliststanden erklærte en media-blackout rettet mot politiet, var som sagt i 2011. Den gang valgte politiet å gjennomføre det de kalte forebyggende arrestasjoner, for å hindre at lederne av demonstrasjonene i det hele tatt kom seg ut på gatene.

Siden lederne ble stoppet i å møte opp i demonstrasjonene, ble det vanskelig for journalistene å ta gode bilder og lydopptak. De bestemte seg derfor for å kampere utenfor hjemmene til demonstrasjonslederne. Der ble mange av dem banket opp av politiet. Således ble journalistene ikke bare nyhetsformidlere, men de skapte også nyhetene selv.

DEN GARVEDE, og nå pensjonerte, journalisten og redaktøren, Jo Buwembo, mener begge sider har et ansvar for å redusere konfliktnivået mellom politi og journalister:

– Det er på tide journalistene setter en grense. Å være journalist gir deg ingen blankofullmakt og du er ikke hevet over lover og regler. Like mye som journalister krever respekt fra andre yrkesgrupper, burde de selv være villig til å utvise den samme respekten.

Han mener det er viktig at respekten er gjensidig og at alle kjenner sin plass og sine grenser.

– Jeg sier ikke med det at det politiet har gjort er riktig. Også de må forbedre sitt forhold til media. Og dette er enda viktigere når de aksjonerer under slike kaotiske omstendigheter, sier Buwembo.

FORHOLDE mellom journaliststanden og politiet i Uganda vil alltid være et katt-mus-forhold, spesielt når det nærmer seg valg. Og den politiske temperaturen er i ferd med å stige nå, et drøyt år før neste valg. Det gjør at konfrontasjoner mellom politiet på den ene side og politikere og journalister på den andre side, nærmest er uungåelig.


Powered by Labrador CMS