Wagner trolig vil fortsette å spille en rolle i Afrika, ifølge Nupi-forsker Morten Bøås. Her: Russiske Wagner-offiserer var del av sikkerhetsapparatet for presidenten i Den sentralafrikanske republikk under en avstemning i juli i år.

Wagner-ekspert: Kremls strategi i Afrika består

Wagner kan fortsette å spille en viktig rolle for Russland, tross det antatte attentatet – særlig i Afrika, mener eksperter.

Publisert Oppdatert

Afrika-ekspert Morten Bøås, som i en årrekke har forsket på situasjonen i blant annet Sahel-regionen, sier at Wagner trolig vil fortsette å spille en rolle i Afrika.

Han lister opp tre scenarioer:

* Wagners leiesoldater fortsetter å gå på jobb som før, motivert av ønsket om å tjene gode penger. De kan samle seg om en ny global ledelse.

* Leiesoldatene vender seg mot Putins regime og bryter bånd med Moskva, men fortsetter å utføre sine oppdrag for afrikanske ledere og krigsherrer.

* Det sprer seg en usikkerhet i Wagner-gruppen som kan føre til at operasjonen rakner.

– Sjansespill

– Hva skjer med Wagner i Afrika? Det er det ingen som vet, men det er faktisk ikke Prigozjin eller Urkin som har drevet dette i Afrika. Det er ikke dem de afrikanske landene har hatt med å gjøre, stort sett, sier Bøås til NTB.

Han sier at Wagner har vært en spydspiss for Russland i Afrika og at Kreml vil foretrekke at Wagner-soldatene nå går på jobb som før.

– Hvis vi antar at noen i Kreml har drept disse folkene, så er det et sjansespill. De har vært en sentral spydspiss i det området av verden hvor Russland har oppnådd mest etter Syria, altså i Sahel-området, sier Bøås.

– En umiddelbar reaksjon fra en god kollega i Afrika var at nå blir Putins nye venner nervøse, sier Nupi-forskeren.

Wagner-ekspert: Kremls strategi i Afrika består

Russlands strategi i Afrika kommer til å bestå, mener organisasjonen The Sentry, som følger Wagner-gruppen tett

Deres første reaksjon på nyheten om at Prigozjin og resten av Wagners toppledelse skal være døde, er at det ikke påvirker Wagners strategi i Afrika.

– Uansett hva som skjedde med Prigozjin, kommer Kremls strategi for å bringe det afrikanske kontinentet dypere inn i maktubalanse og utnytting til å bestå, sier The Sentrys ledende Wagner-ekspert Nathalia Dukhan til NTB.

– Wagner har vært et vellykket verktøy for Russland for å styrke deres innflytelse på en effektiv og brutal måte, sier Dukhan.

Les også:  – Afrika er en pengemaskin for Wagner-sjef Prigozjin

– Styrket

Hun viser til at Vladimir Putin befestet denne strategien på et toppmøte for afrikanske ledere i St. Petersburg i slutten av juli. Samtidig peker hun på hva som skjedde etter Wagner-opprøret tidligere i sommer.

– Midt i all uroen mellom Putin og Prigozjin ble Wagner-operasjonene i Sentral-Afrika bare styrket, med økt direkte involvering fra russiske myndigheter, sier hun.

Dukhan og The Sentry kaller Wagner-gruppen «Terrorens arkitekter» i sin oversikt over hva leiesoldatgruppen har gjort i Afrika.

– Det internasjonale samfunnet må ikke ta øynene vekk fra denne rovdyrenheten som tar i bruk tortur, massevoldtekter, kriminalitet og terror for å oppnå dominans, sier hun.

Uten ledelse

Hele Wagner-ledelsen mistet trolig livet da flyet styrtet i bakken. Videobilder fra stedet viser et brennende vrak.

Nå står verdens mest beryktede leiesoldatselskap igjen uten ledelse. Heier tror imidlertid ikke at Wagner-medlemmene vil vende seg mot Moskva og gjøre Prigozjin til en martyr.

– Da må det reise seg opp en sterk leder fra asken ettersom hele ledelsen er utradert. Det har vi ikke sett tegn til så langt. Det er stort sett bare fotfolket igjen i Wagner. De er mer krigere enn politiske ledere med ambisjoner, sier professor Tormod Heier ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole til NTB.

– En juvel

Professoren beskriver Wagner-gruppens leiesoldater som en stor kampressurs for Russland. Han viser til at det er snakk om motiverte, sammensveisede kampavdelinger – stikk i strid med hva store deler av Russlands regulære styrker er.

– De er en verdifull juvel som passer perfekt til bruk i utenlandsoperasjoner, sier Heier.

Han mener at Wagner som institusjon har tjent Russland vel, både i Midtøsten, Afrika og Ukraina. Det institusjonelle samarbeidet med Russland tror han kommer til å fortsette.

Heier tror også at enkelte grupperinger i Wagner kan bli rekruttert inn i de russiske væpnede styrkene.

– Wagner vil kanskje kunne få en ny politisk ledelse som er mer lojal til Putin, og som ikke utfordrer forsvarsledelsen. De kan bli brukt i den russiske kampen for å forsterke fotfestet i de afrikanske landene, spesielt i Sahel-regionen, sier Heier.

Powered by Labrador CMS