Fra fotoforretning til bistandsarbeid

Fotograf Anbjørg Juliussen reiste for sju år siden til Gambia for å besøke fadderbarnet sitt. Det ble starten på organisasjonen Ebo Towns venner.

Publisert

Hun kom tilbake til Vikersund med et femtitalls nye fadderbarn og et sterkt ønske om å gjøre noe for alle barna i Gambia. Fotoforretningen ble solgt. Fra da av gikk all hennes energi og kreativitet med til det nye bistandsprosjektet .

Ebo Town er en forstad til byen Serrekunda som ligger på kysten i dette vestafrikanske landet. I Ebo Town bor de fattigste av de fattige i et miljø som er preget av stor fuktighet og varme og mye malaria. Drikkevannet er ofte infisert og fra tid til annen raser koleraepidemier i dette området.

De fleste i Ebo Town er arbeidsledige, bor tett og kummerlig og selv der det finnes skoler, har ikke foreldrene råd til å sende barna dit. Uten skolegang blir sjansene til etter hvert å få jobb å kunne brødfø familien svært liten, for ikke å si mikroskopisk.

ABC Nursery School

Det var i dette området Anbjørg Juliussen startet arbeidet sitt. Hun ønsket å gi barna en mulighet. Hun tok sikte både på å få opp moderne skoler og en ordning som gjorde det mulig å finansiere barnas skolegang.

Den første skolen stod ferdig i 2003 og fikk navnet ABC Nursery school og startet med 240 elever. I dag har skolen 950 elever i alderen 4-12 år og 25 lærere. Skolegangen finansieres gjennom en fadderordning hvor faddere i Norge forplikter seg til å betale et beløp hver måned som dekker mat og skolegang for fadderbarnet sitt. For tiden er det 100 kroner. De får også regelmessig bilder og rapporter fra skolen slik at de kan følge med hvordan det går med barnet ”sitt”. Levekostnadene i Gambia er bare en brøkdel av hva det er i Norge, slik at man betaler et beløp som er svært overkommelig i Norge, men som rekker til mye i Gambia.

Behovet var imidlertid langt større, og takket være god respons fra givere av ulike slag i Norge, har hun kunnet gå noen skritt videre. I tur og orden har hun derfor åpnet stadig nye skoler, ABC Nursery School nr 2 ble åpnet i Kiang Nema i november 2007. Denne skolen har i dag 300 elever og fem ansatte. I januar 2009 åpnet hun ABC Nursery School nr. 3 i Bakalarr som i dag har 100 elever og fire ansatte. Det siste skuddet på stammen er ABC Nursery School nr 4 som ble åpnet i Brikama i november 2009. Den har ved åpningen 150 elever og 5 ansatte.

Alle elevene på disse skolene får egne lærebøker. Det er slett ingen selvfølge ved afrikanske skoler. De undervises i engelsk, matematikk og heimkunnskap. Dessuten får barna servert varm mat på skolen, et måltid som består av ris, fisk og krydder. Dessuten får de to ganger i uka servert frukt og grønnsaker og multivitaminer.

Neste år har organisasjonen planer om å åpne enda en skole, om man greier å samle inn penger nok. Heldigvis er det billigere å bygge skoler i Gambia enn i Norge.

Helsestasjon og informasjonsvirksomhet

Juliussen har imidlertid ikke nøyd seg med å satse på undervisning og skolegang for barn. Hun har også engasjert seg meget sterkt i kampen mot kjønnslemlestelse og i medisinsk hjelp til den fattigste befolkningen i området. Hun har også rukket å starte en helsestasjon som i dag har ansatt en godt kvalifisert lege og 14 andre ansatte.

Helsesenteret ble åpnet i november 2006 og ligger i New Jeshwang i Ebo Town. Senteret holder åpent 24 timer i døgnet og pengene kommer fra Ebo Towns Venner Sørlandet. Helsearbeidet dreier seg om alle mulige helseplager i området, og ikke minst om diabetes som av en eller annen grunn er en svært vanlig sykdom i Gambia. Mellom 13 og 17% av befolkningen rammes av sykdommen og det er et høyt tall som også inneholder mange mørketall fordi mange dør før de får diagnosen.

Landsomfattende fadderordning

Viktig er imidlertid også arbeidet på hjemmebane i Norge. I dag har Ebo Towns venner et landsomfattende nettverk av faddere og andelseiere, som betaler 250 kroner for et andelsbrev i organisasjonen. Dessuten mottar man svært ofte store pengegaver fra folk som feirer runde tall og heller ønsker en gave til organisasjonen enn til seg selv.

– Vi mottar mange gaver. Det er mange som gir oss penger ved feiringer av runde tall eller lignende, sier hun. Mange ønsker heller en gave til organisasjonen enn til seg selv ved store dager.

– Det er veldig bra, vi får mye anerkjennelse, sier hun og tror mange gjerne gir fordi de føler seg trygge på at pengene kommer fram. Nylig mottok hun en gave på 30 000 kroner fra ordføreren i hjembygda. Pengene kommer vel med og minimalt går bort til administrasjon.

– Ingen av oss mottar lønn, vi jobber alle frivillig, sier hun. Det eneste som går til administrasjon er det minimum man nødvendigvis må bruke på frimerker, rekvisita og lignende. Dessuten leier hun et enkelt kontor hvor hun styrer den sterkt voksende organisasjonen.

Powered by Labrador CMS