Helgens kristenfundamentalistiske hets har også vakte sterke motreaksjoner fra mer liberale krefter. Tirsdag stilte Laleska dos Santos fra kvinneorganisasjonen União Brasileira de Mulheres opp på sykehuset i Recife med gaver, brev og støtteerklæringer til den voldtektsrammede jenta. Foto: Veetmano Prem / Zuma Press / NTB scanpix

Brasil: Tiåring fikk abort etter voldtekt, ble hetset og trakassert

Kristenfundamentalister samlet seg utenfor sykehuset der ei ti år gammel voldtektsrammet jente fikk utført en abort. De arrangerte fellesbønn og kalte henne "morder". Nå må jenta trolig flytte til hemmelig adresse og skifte navn på grunn av trakasseringen.

Publisert

Barn født av barn

I Brasil ble det i 2018 født 21.172 barn av mødre som var under 14 år. I gjennomsnitt utføres det seks aborter hver dag på barn under 14, ifølge Globo.

Brasil er også på fjerdeplass i verden når det gjelder barneekteskap. Den internasjonale definisjonen er at en person lever formelt eller uformelt sammen med en partner før fylte 18 år.

I Brasil er det beregnet at 65.000 barn under 14 lever i ekteskapslignende forhold.

Seksuell og reproduktiv helse, herunder barns og kvinners rettigheter, har i flere år vært et viktig satsingsområde i norsk bistand. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og Solberg-regjeringen har også nylig lansert et eget program mot skadelige skikker, herunder barneekteskap.

Like før helgen ble det kjent at ei lita jente på bare 10 år var blitt gravid. Hun hadde blitt misbrukt av sin onkel fra hun var seks år. I Brasil er abort ulovlig, unntatt ved voldtekt og når det er fare for morens liv. Samleier med barn under 14 regnes som voldtekt. I tillegg til sin svært unge alder, hadde jentungen utviklet svangerskapdiabetes.

Fredag ga retten kjennelse til at hun kvalifiserte for abort. Men det lokale sykehuset i delstaten Espirito Santo (den hellige ånd) nektet å utføre inngrepet fordi hun da var over 22 uker i svangerskapet.

Myndighetene fikk ordnet plass ved et sykehus i en annen delstat, Pernambuco. Mens tiåringen var underveis dit sammen med bestemoren, ble både navnet hennes og navnet på sykehuset lekket på sosiale medier.


Bolsonaros kriger

Det var den militante Bolsonaro-aktivisten Sara Giromini, bedre kjent som Sara Winter, som lekket informasjonen. Hun ble først kjent i Brasil som femen-feminist med nakenprotester. Ifølge hennes egen biografi har hun også vært prostituert og fått utført abort før hun ble et av de mest kjente navnene på den ekstreme høyresiden i Brasil.

Hun stilte opp som kandidat til kongressen i 2018, uten å bli valgt. Men hun var i noen måneder sekretær i departementet for kvinner, familie og menneskeretter i regjeringen Bolsonaro. Som ytrehøyre-aktivist har hun markert seg ved blant annet å organisere et angrep på høyesterett, For dette og bruk av sosiale medier for å oppfordre til angrep på medlemmer av høyesterett ble hun varetektsfengslet i juni. Hun ble senere overført til husarrest med elektronisk fotlenke. Hun er også mistenkt for å være sentral i produksjon av ulovlig fake news.

I bagasjerommet

Allerede før jenta og bestemora rakk fram til sykehuset i Pernamboco, hadde det samlet seg en rekke demonstranter utenfor som ville stoppe abortinngrepet. Jentungen og bestemora måtte derfor smugles inn bakveien skjult i bagasjerommet.

Demonstrantene besto av både katolske og protestantiske kristenfundamentalister. Det var både fellesbønn og sang. Overlegen for fødeavdelingen, Olimpio Barbosa de Moraes Filho forteller til bladet Veja at både han og jenta ble kalt for mordere. Overlegen har tidligere opplevd å bli bannlyst av den katolske kirken etter at han i 2009 utførte abort på ei ni år gammel jente som var gravid med tvillinger etter voldtekt av stefaren.

Det var også en sak som vakte stor oppmerksomhet i Brasil.

- Men jeg har aldri sett maken til denne reaksjonen som skyldes makten de religiøse har fått i de politiske partiene de siste årene, sier overlegen til Veja.


Stort problem

- Dette er personer som ikke klarer å solidarisere seg det minste med ei voldtatt og gravid jente på ti år, sier gynekolog Cristiao Rosas til nettstedet Catarinas.

Nettstedet opplyser at det i 2018 ble født 21.172 barn av barn, altså jenter under 14 år. Mediehuset Globo skriver at det i gjennomsnitt utføres seks aborter hver dag på barn under 14.

Brasil er også på fjerdeplass når det gjelder barneekteskap. Den internasjonale definisjonen er at en person lever formelt eller uformelt sammen med en partner før fylte 18 år. I Brasil er det beregnet at 65.000 barn under 14 lever i ekteskapslignende forhold. (Kilde observatorie3setor). Antallet har gått ned, men dette til tross for at samleie med en under 14 anses som voldtekt og har en strafferamme mellom åtte og 15 år. Det er også forbudt å gifte seg før 16 år etter en ny lov som ble innført i fjor.

Denne nye saken har satt ny fart i debatten om abort skal avkriminaliseres. Også en rekke religiøse organisasjoner og personer har gitt sin støtte til jenta og vist sin avsky mot demonstrantene. Både visepresident Hamilton Morão (katolikk) og tidligere presidentkandidat og evangelisk pastor Marina Silva er blant dem. Hun skriver på sosiale medier at demonstrantene viser aggresjon og mangel på respekt og kjærlighet.

Den høyrepopulistiske Bolsonaro-regjeringens minister for Kvinner, familie og menneskeretter, Damares Alves, sier at folk utnytter smerten til ei jente og familien hennes for å heise det ideologiske flagget. Hun benekter at informasjonen om jenta er lekket fra hennes kontor.

Hjem og spille fotball

Ansvarlig påtalemyndighet for barn og ungdom i hjemstaten Espirito Santos, Fagner Rodrigues, sier til Globo at situasjonen er spent og ikke tillater at barn og bestemor kan flytte hjem dit de bodde før.

Påtalemyndighet i Brasil har også en ombudsfunksjon for å sikre innbyggernes interesser.

- Vi må finne en rask og verdig løsning da disse to fortsatt er et mål for antiabortgruppene. Jenta burde vært velkommen (hjem), men blir stadig offer for nye angrep, sier Rodrigues til Globo. Nå ser det ut som eneste løsning er at de må inn i et vitnebeskyttelsesprogram med ny bolig og identitet.

Trakasseringen fortsetter på sosiale medier. Voksne folk stiller spørsmål om jentungen virkelig er uskyldig siden hun ikke hadde fortalt om overgrepene fra hun var seks år. Graviditeten ble først oppdaget da jenta klagde over magesmerter.

«Jeg vil bare hjem igjen og spille fotball», skal jenta ha sagt på sykehuset.
Onkelen ble arrestert tirsdag.

Også Sara Winter vil bli etterforsket for å ha lekket navnet på jenta. Alle hennes konti på sosiale medier skal være stengt.

Powered by Labrador CMS