Ecuadors president Lenin Moreno (t.v.) taler under forhandlingene søndag. Til høyre sitter FNs representant Arnaud Peral og lytter. Foto: AP / NTB scanpix

Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner

Ecuadors president og urbefolkningsledere inngikk søndag en avtale som innebærer at regjeringen vil fortsette å subsidiere drivstoff og at opptøyene stanses.

Publisert

Ecuadors regjering har trukket tilbake en beslutning om å fjerne drivstoffsubsidier, som var en del av en gjeldsavtale med Det internasjonale pengefondet IMF.

Dieselprisen har vært nær doblet og bensinprisen har økt med omtrent en tredel etter at president Lenin Moreno presenterte den upopulære avgjørelsen for nær to uker siden.

Mot at Moreno likevel subsidierer drivstoff, oppfordrer urbefolkningslederne sine tilhenger til å avslutte protestene.

Ny tiltakspakke

Avtalen ble gjort i stand søndag kveld etter at Moreno hadde direkte samtaler med urbefolkningslederne.

- Med denne avtalen er mobiliseringen i hele Ecuador avsluttet, og vi forplikter oss gjenoppta freden i landet, sier de i en felles uttalelse.

De sier i uttalelsen at de skal jobbe sammen for å utvikle en ny pakke med tiltak for å kutte offentlige utgifter, øke inntektene og redusere Ecuadors uholdbare budsjettunderskudd og offentlige gjeld.

FNs representant Arnaud Peral var til stede under samtalene. Etter fire timer ble det oppnådd en enighet.

Tusenvis såret

Sju personer er blitt drept og nær 2.100 er blitt såret siden opptøyene startet, ifølge myndighetene. Lørdag angrep demonstrantene lokalene til en TV-stasjon og en avis. De satte også fyr på en offentlig bygning.

Urbefolkningsorganisasjon CONAIE har tidligere avvist å gå i dialog med Moreno, men snudde søndag.

Urbefolkningen i Ecuador utgjør en firedel av befolkningen på 17,3 millioner mennesker. Tusenvis som til daglig bor i Andesfjellene og i Amazonas, har reist til hovedstaden for å delta i protestene.

Å kutte subsidiene på drivstoff var en del av en avtale med IMF om å få et lån på 38 milliarder kroner. Ecuador skulle spare 1,3 milliarder dollar årlig på tiltaket.

Powered by Labrador CMS