Landbruks- og skogstatene Mato Grosso og Pará – med store kveg- og soyaplantasjer - er fortsatt de to statene i Brasil som har størst avskoging, men avskogingen er redusert. Veiutbygginger er blant de utviklingstiltakene som legger ytterligere press på skogen. Foto: Ken Opprann

Amazonas: Avskogingen redusert med 18 prosent siste år

Avskogingen i Amazonas er redusert med 18 prosent sammenlignet med året før, viser offisielle tall fra Brasil som ble offentliggjort før helgen. Brasils miljøvernminister Izabela Teixeira tilskriver framgangen mer effektive statlige kontrollorganer.

Publisert

– Avskogingstallet er det nest laveste som er registrert siden målingene startet i 1988, sier Teixeira.

Hun mener at de positive resultatene skyldes en forbedret kontroll og overvåkning av Amazonas, og trekker fram samarbeidet mellom (det norskstøttede) miljødirektoratet Ibama, det statlige politiet og departementssektoren.

– Arbeidet er preget av tydelige handlinger og god etterretningsvirksomhet, sier hun.

Miljøvernere i Brasil og Norge finner likevel ingen grunn til å sprette champagnekorkene.

Kan ikke feire

– Dette er en god nyhet, særlig sett i lys av dataene fra 2013. Men så lenge det skjer en avskoging, kan vi ikke feire, sier skogrådgiver i Greenpeace Brasil Paulo Adario til BBC.

Han viser til at avskogingen i den siste 12-månedersperioden tilsvarer et område på 4848 kvadratkilometer (et område på størrelse med Akershus fylke, red.anm.).

– Det er millioner av trær, sier han.

I samme periode året før var tallet 5981 kvadratkilometer. Målingene baserer seg på satellittbilder. Det er det brasilianske romforskningsinstituttet INPE som står bak målingene, som ikke blir bestridt av miljøvernorganisasjoner. Statistikken viser tall for perioden august 2013 til juli 2014, sammenlignet med tilsvarende periode året før.

– Dette er gode nyheter fordi Brasil i år har forhindret en oppadgående avskogingstrend. Så gjenstår det å se om reduksjonen vil fortsette i årene som kommer, eller om 2014 vil bli stående som et positivt unntaksår, sier Anne Leifsdatter Grønlund, programkoordinator for Brasil i Regnskogfondet.

Urovekkende

Ifølge Grønlund har det nylig kommet urovekkende tall fra miljøorganisasjonen Imazon som tyder på en 226 prosent økning av avskogingen for månedene 1. august til 31. oktober i år.

– Selv om dette er ubekreftede tall, og først vil bli bekreftet i neste års skogmåling, viser de en tydelig tendens mot økt avskoging, sier Grønlund.

Brasils miljøvernminister opplyste på pressekonferansen at de har data som viser at 23 prosent av hele området som tidligere er avskoget i Amazonas, nå har skog som er under reetablering. 

– Dette området tilsvarer 2,5 gang områdene som ble avskoget mellom 2008 og 2012, sier hun.

Økosystemområdet Amazonas omfatter tilsammen ni stater. I samtlige stater, med unntak av småstatene Acre i vest og Roraima i nord, er det registrert en reduksjon i avskogingen. Statene med størst avskoging er Pará og Mato Grosso, som står for henholdsvis 1829 og 1048 kvadratkilometer, men begge disse statene har registrert en reduksjon sammenlignet med tidligere år.

Økt produksjon

Reduksjonen i avskoging i Pará, Rondonia og Mato Grosso, hvor det er stor andel soya-plantasjer, viser at det er mulig å øke landbruksproduksjonen uten å øke avskogingen, sier Greenpeace-talsmann Adario.

Bistanden til tiltak mot avskoging i Amazonas er Norges største bistandsprogram. Brasil har mottatt om lag 4,6 milliarder kroner i perioden 2007-2013. Pengene kanaliseres gjennom Amazonasfondet, som administreres av den statlige utviklingsbanken BNDES. Bistandsaktuelt omtalte nylig fondets prosjekter i kommunen Alta Floresta som ligger nord i staten Mato Grosso:

Les mer:

Brenne skog – den tid er forbi

- Klima- og skoginitiativet har vært en modig satsing

Powered by Labrador CMS