Den tre dager lange offensiven i Gaza i august er den verste voldelige opptrappingen siden krigen i fjor. Barn reagerer etter et israelsk luftangrep i Gaza by 6. august i år.
Den tre dager lange offensiven i Gaza i august er den verste voldelige opptrappingen siden krigen i fjor. Barn reagerer etter et israelsk luftangrep i Gaza by 6. august i år.

Amnesty krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Gaza

I en fersk rapport undersøker Amnesty omstendighetene rundt tre angrep begått av begge parter under israelske myndigheters tre dager lange offensiv mot Gaza i august. – De må etterforskes som krigsforbrytelser, sier Amnestys generalsekretær.

Publisert Oppdatert

Amnesty International har oppfordret Den internasjonale straffedomstolen (ICC) til å etterforske mulige krigsforbrytelser etter de «ulovlige angrepene» som ble begått under Israels dødelige angrep på Gazastripen i august i år. Det skriver Al Jazeera.

Gjennom offensiven, som varte i tre dager, skal israelske myndigheter har skrytt av presisjonen i angrepene de utførte. Men i en fersk rapport som ble utgitt denne uken, skriver Amnesty at to israelske angrep til sammen skal ha drept seks palestinske sivile.

De drepte inkluderer en fire år gammel, gutt, en tenåring som besøkte morens grav, samt en 22 år gammel student som var hjemme med familien.

Et tredje angrep, som de også undersøker omstendighetene rundt, drepte ytterligere syv palestinere og skal ha blitt forårsaket at en rakett som ble skutt opp av palestinske væpnede grupper.

– Nye traumer og ødeleggelser

– Israels siste offensiv på Gaza varte bare i tre dager, men det var mer enn nok tid til forårsake nye traumer og ødeleggelser for den beleirede befolkningen, sa Agnès Callamard, Amnestys generalsekretær, i en uttalelse som fulgte med rapporten.

– De tre dødelige angrepene vi undersøkte, må etterforskes som krigsforbrytelser. Alle ofre for ulovlige angrep og deres familier fortjener rettferdighet og oppreisning, sa hun.

De israelske styrkenes angrep i august er bare det siste eksempelet på den vilkårlige volden som begås mot den «dominerte, undertrykte og segregerte» befolkningen i Gaza, som har lidd under årevis med ulovlig blokade, la Callamard til.

– I tillegg til å etterforske krigsforbrytelser begått i Gaza, bør ICC vurdere forbrytelsen mot menneskeheten ved apartheid i sin nåværende etterforskning i de okkuperte palestinske områdene, sa hun.

«Forebyggende angrep»

Så langt i år er minst 160 palestinere blitt drept av israelske styrker på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen. Det inkluderer de 49 som ble drept under det tre dager lange angrepet i august. Ifølge Amnestys rapport var 31 av de drepte sivile.

Det var fredag 5. august Israel satte i gang det de sa var et forebyggende angrep rettet mot den militante islamistiske organisasjonen Palestinsk islamsk jihad (PIJ).

Ved hjelp av bilder av våpenfragmenter, analyser av satellittbilder og vitnesbyrd fra dusinvis av intervjuobjekter skal Amnesty nå ha rekonstruert omstendighetene rundt tre spesifikke angrep, hvorav to ble utført av israelske styrker og ett av palestinske væpnede grupper.

Amnesty opplyser at de kontaktet både israelske myndigheter og PIJ i slutten av september og ga dem et sammendrag av de viktigste funnene rapporten, samt ba om en kommentar. Ingen av dem hadde svart før rapporten ble publisert tirsdag.

I mars i fjor kunngjorde ICC at den ville starte en formell etterforskning av påståtte krigsforbrytelser begått i Palestina siden 2014. Etterforskningen støttes av palestinske myndigheter, mens Israel, som ikke er medlem av ICC, bestrider domstolens suverenitet.

Powered by Labrador CMS