FN advarer mot voksende gjeldskrise
Et økende gjeldskrise truer nå over 50 av verdens fattigste land. Hvis det ikke tas grep raskt vil det skade den langsiktige utviklingen globalt, er budskapet i en ny rapport fra FN-organisasjonen UNDP.
aaI rapporten, som ble lansert tirsdag 11. oktober, heter det blant annet at «minst 54 land er rammet av en alvorlig gjeldskrise."
Rundt halvparten av de mest utsatte landene ligger i det Afrika. Mange av disse landene landene sliter også med store klimautfordringer.
– Særlig utsatte land er Sri Lanka, Pakistan, Tunisia, Tsjad and Zambia, sa UNDP sin sjeføkonom Gray Molina i forbindelse med lanseringen av rapporten.
Ekstremt fattige
De 54 landenes økonomier står til sammen for tre prosent av verdens samlede verdiskapning, men har 18 prosent av verdens befolkning. Over halvparten av de ekstremt fattige i verden bor i disse landene.
I følge tilgjengelige data hadde 46 av de 54 landene samlet opp offentlig gjeld på til sammen 782 milliarder dollar i 2020, heter det i rapporten. Det pekes også på at gjeldskrisen har utviklet seg over tid, men blitt ytterligere forverret av pandemien.
De fattige landene skylder penger til flere land, blant annet Kina, Verdensbanken og ikke minst - store summer til private banker og finansaktører. Mange land har lånt dollar på det private markedet da renta var lav, men nå er den høy.
Samtidig har mange land høye kostnader knyttet blant annet til pandemien og økonomien deres går nå dårlig. Det betyr at en rekke land sliter med å betjene gjelden sin.
UNPD-rapporten, som ble publisert i forkant av møter i Det internasjonale pengefondet, Verdensbanken og G20-finansministrenes samling i Washington, understreket at nå må det tas grep raskt.
UNDPs økonomer fastslår at tiltakene for å lette på gjeldssituasjonen så langt ikke har vært i nærheten av nok.
Gjeld til private
– Denne krisen forsterkes fortløpende og kan raskt blir til en mer en fastlåst utviklingskrise i dusinvis av land over hele verden, sa UNPD-sjef Achim Steiner.
Han understreket betydningen av å handle nå, før krisen blir langt verre.
Steiner, som gjentatte ganger har slått alarm om krisen, ga uttrykk for håp om at det internasjonale samfunnet endelig kunne erkjenne at handling er i alles felles interesse.
De mange private aktørene som har mye penger utestående i fattige land har vært en grunn til at det er vanskelig å finne en løsning, fremgår det av UNDP-rapporten.
Steiner mener det internasjonale samfunnet nå må legge penger på bordet for å bidra til en løsning
– Forebygging er bedre enn behandling og mye, mye billigere enn å måtte håndtere en global tilbakegang, sa UNDP-sjefen.