Pakistans statsminister Pakistan Shehbaz Sharif talte via videolink på mandagens giverkonferanse for Pakistan. Landet har nå fått løfter om til sammen ni milliarder dollar i internasjonal bistand etter fjorårets flomkatastrofe. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTB

Hjelp til Pakistan:

Lover mer enn 90 milliarder kroner etter fjorårets katastrofale flom

Pakistan har fått løfter om 90 milliarder kroner i internasjonale støtte etter fjorårets storflom. Over 33 millioner mennesker ble direkte berørt av flommen og ettervirkningene vil påvirke landets utvikling i mange år fremover.

Publisert Oppdatert

Flommen gjorde skader for 16,3 milliarder dollar, ifølge landet selv. De ba om at andre land støtter dem med halvparten av beløpet.

På en giverkonferanse i Genève mandag ble de lovet mer enn 9 milliarder dollar – drøyt 90 milliarder kroner – i bistand av land og internasjonale institusjoner.

– Løftene utgjør i sin helhet mer enn ni milliarder dollar, og etter hva vi vet kommer alt dette i tillegg til det som allerede er blitt delt ut som humanitær bistand fra bilaterale og multilaterale partnere, sa Pakistans viseutenriksminister Hina Rabbani Khan.

Millioner fortsatt på flukt

Millioner av mennesker er fortsatt fordrevne på grunn av flomkatastrofen. Antall personer som ikke har sikker tilgang på mat, er doblet til 14,6 millioner etter flommen, ifølge FN.

– Ikke noe land fortjener å tåle det som skjedde med Pakistan, sier FNs generalsekretær António Guterres, som var en av talerne på konferansen.

Guterres sier Pakistan er hardt rammet av «klimakaos», og han maner verdenssamfunnet til å investere massive summer.

Ifølge Global Climate Risk Index er Pakistan ansvarlig for mindre enn én prosent av de globale utslippene, men er blant de ti landene som er mest utsatt for klimaendringer.

Representanter fra 40 land var med på giverkonferansen I Geneve, inkludert USA, Kina, EU, tillegg deltok en rekke private og næringslivsaktører. Norge har så langt bidratt med rundt 80 millioner kroner i humanitær hjelp etter flommen.

Skal følge opp

– Vannet er borte, men konsekvensene av vannet er fortsatt til stede, sier Achim Steiner, som leder FNs utviklingsprogram UNDP.

1.700 mennesker døde i flommen, og Verdensbanken frykter at naturkatastrofen har ført til at millioner av pakistanere havner i varig fattigdom.

Pakistan omtaler flommen som den største naturkatastrofen i landets historie.

FNs giverkonferanser fører ofte til store løfter om bistand fra stater og internasjonale organisasjoner, men om de blir fulgt opp er en helt annen sak. Pakistanske myndigheter har kunngjort planer for å engasjere uavhengige revisorer for å kontrollere at midlene kommer inn og blir brukt der de trengs.

Powered by Labrador CMS