Dette bildet er tatt av Kyunhla Activists Group og skal være fra landsbyen Pazi Gyi i Sagaing-regionen i Myanmar. Vitner og ulike medier rapporterer at et stort antall mennesker i landsbyen skal ha blitt drept i luftangrep utført av regjeringshæren på tirsdag. FN frykter at barn og sivile blant de drepte.

Myanmar:

Juntaen bekrefter angrep mot landsby

Militærjuntaen i Myanmar bekrefter å ha utført et luftangrep mot en landsby der opptil 100 personer ble drept.

Publisert Oppdatert

– Folkets forsvarsstyrke (PDF) holdt en åpningsseremoni av sitt kontor tirsdag morgen ved 8-tiden i landsbyen Pazi Gyi. Vi angrep det stedet, sier juntaens talsmann Zaw Min Tun.

Han sier at noen av de drepte var kuppmotstandere kledd i uniform mens han medgir at «det kan ha vært noen mennesker i sivile klær» der.

– Ifølge informasjon vi har fått fra bakken, ble ikke folk drept bare som følge av vårt angrep. PDF hadde plantet noen miner rundt området, sier juntaens talsmann, som legger til at luftangrepet også slo ut et lagerområde der det var oppbevart krutt og miner.

Opptil 100 drept

Et medlem av den lokale motstandsgruppen PDF uttalte tirsdag til Reuters at luftangrepet var rettet mot en åpningsseremoni for lokalkontoret deres.

Ifølge vitner ble mellom 50 og 100 personer drept, melder Reuters, som viser til BBC Burma, Radio Free Asia og Irrawaddy.

Et vitne forteller at et jagerfly slapp en bombe rett ned i menneskemengden, og en halv time senere dukket et helikopter opp og skjøt mot stedet.

Angrepet tirsdag kan vise seg å være et av de dødeligste i en rekke luftangrep siden 50 sivile ble drept under en konsert i oktober.

FN-bekymring

De militære har i økende grad begynt å bruke kampfly for å stanse et stadig mer omfattende væpnet opprør mot juntaen som tok makten i februar 2021. Over 3.000 sivile er trolig drept siden da.

FNs menneskerettssjef Volker Turk sa tirsdag at han er skrekkslagen etter meldingene om angrepet i Sagaing-regionen i nærheten av Mandalay.

– Det virker som skolebarn som opptrådte med dans og andre sivile som var til stede på åpningsseremonien, var blant ofrene, sa han og anklaget myndighetene igjen for å ignorere sin plikt til å beskytte sivile.

Frontfoto: Reuters / Stringer / NTB

Powered by Labrador CMS