Ifølge redningsarbeidere og lokale kilder ble KIOs års-feiring avbrutt da Myanmar-militæret i går slapp bomber over konsertområdet der opprørsbevegelsens støttespillere feiret mer enn 60 års motstand mot regimet. Juntaen avviser at angrepet var rettet mot sivile.
Ifølge redningsarbeidere og lokale kilder ble KIOs års-feiring avbrutt da Myanmar-militæret i går slapp bomber over konsertområdet der opprørsbevegelsens støttespillere feiret mer enn 60 års motstand mot regimet. Juntaen avviser at angrepet var rettet mot sivile.

Myanmar-militæret med «nødvendig» operasjon:

Jagerfly slapp bomber over konsertområde – minst 80 drept

Kjente musikere og flere titalls konsertgjengere ble drept i et flyangrep mot opprørsbevegelsen KIOs 62-årsfeiring, opplyser redningsarbeidere og lokale kilder. Militærjuntaen bekrefter at det ble gjennomført et flyangrep i det aktuelle området, men hevder dét var rettet mot KIA, opprørsbevegelsens militære fløy.

Publisert Oppdatert

Minst 80 mennesker, inkludert kjente musikere, ble drept i et flyangrep mot en konsert i Myanmar, opplyser redningsarbeidere og lokale kilder. Minst 100 skal ha blitt skadet.

Konserten i delstaten Kachin ble avholdt for å markere årsdagen for stiftelsen av uavhengighetsbevegelsen KIO, en mektig separatistgruppe som har kjempet mot sentralmyndighetene i flere tiår og støtter kampen mot militærjuntaen.

Ifølge lokale nyhetsmeldinger og vitner ble konserten angrepet av tre jagerfly.

Blant de 80 døde var de kjente vokalistene Aurali og Galau Yaw Lwi, heter det.

En oberst i opprørshæren i Kachin sa senere til nyhetsbyrået AFP at rundt 50 personer ble drept, blant dem både opprørere og sivile. I tillegg skal 70 ha blitt såret.

Juntaen i Myanmar bekrefter at det ble gjennomført et angrep, men hevder at dette var rettet mot hovedkvarteret til opprøsbevegelsens militære fløy.

Juntaens informasjonskontor betegner angrepet som en «nødvendig operasjon» og et svar på «terrorhandlinger» utført av opprørshæren.

Meldingene om mange drepte avfeier militærjuntaen som «rykter», og opplysningene om at det var en konsert som ble bombet, avviser de helt.

FN: Uforholdsmessig bruk av makt

FNs Myanmar-kontor sier de er dypt bekymret over meldingene om flyangrep.

– Dette ser ut til å være overdreven og uforholdsmessig bruk av makt fra sikkerhetsstyrker mot ubevæpnede sivile, er uakseptabelt.

De som står bak, må stilles til ansvar, heter det i FN-uttalelsen.

Myanmar har vært preget av uro siden militærkuppet i februar i fjor. Juntaen har slått hardt ned på protester, demonstrasjoner og væpnet motstand. Ifølge støttegruppen for politiske fanger er 2377 mennesker drept og over 15900 arrestert siden kuppet.

Angrepet i går er trolig det verste når det gjelder dødsofre i ett enkelt angrep siden militærkuppet mot den folkevalgte regjeringen til Aung San Suu Kyi 1. februar i fjor.

Det er ikke mulig å få opplysningene om angrepet bekreftet fra uavhengige kilder, men bilder postet i sosiale medier av folk som støtter opprørerne, viser knuste tregjenstander. Angrepet fant sted på den første dagen av en planlagt tre dager lang feiring av 62-årsdagen for stiftelsen av KIO.

Konserten ble holdt på en base som organisasjonen bruker til trening, i Hpakant-distriktet, 950 kilometer nord for Myanmars største by Yangon.

– Hensynsløs mangel på respekt

En talsmann for Kachins kunstnerforbund sa på telefon til AP at flyene slapp fire bomber på feiringen i 20-tiden om kvelden søndag. Mellom 300 og 500 mennesker var til stede, og en vokalist og en keyboard-spiller var blant de drepte.

Andre drepte var offiserer og soldater i KIOs væpnede gren, musikere og andre sivile, blant dem eiere av jadegruver og kjøkkenpersonell som jobbet bak scenen.

The Kachin News Group, som støtter Kachin-folket, meldte samme antall drepte og skriver at regjeringsstyrkene hindret sårede i å få legebehandling ved sykehus.

En tjenestemann i nødetatene i Hpakant sa han så tre militære fly som slapp bomber over konsertområdet, men at han ble hindret i å nærme seg av KIO.

Amnesty Internationals visedirektør i regionen, Hana Young, sier de frykter at angrepet innebærer en opptrapping av ulovlige flyangrep som har drept og såret sivile i områder der væpnede opprørsgrupper har kontroll.

– De militære viser en hensynsløs mangel på respekt for sivile liv i sin eskalerende offensiv mot motstandere. Det er vanskelig å tro på at de ikke visste at det var et betydelig innslag av sivile på steder de angrep, sier Young.

Powered by Labrador CMS