FNs generalsekretær Antonio Guterres, Pakistans statsminister Shehbaz Sharif og Pakistans utenriksminister Bilawal Bhutto Zardari snakker med fordrevne menn i en hjelpeleir i Larkana, Pakistan 10. september 2022.

Guterres i Pakistan:

– Aldri før sett klimaødeleggelser som denne

FNs generalsekretær António Guterres sier han aldri har sett så store klimaødeleggelser som de Pakistan nå er utsatt for.

Publisert Oppdatert

Guterres var lørdag i flomrammede Pakistan, der opptil en tredel av landet har stått under vann, og minst 1400 mennesker har mistet livet.

Avlinger, boliger, bedrifter, veier og bruer er blitt fullstendig ødelagt av vannmassene.

FNs generalsekretær har pekt på at rike land har et ansvar for klimakrisen og ødeleggelsene som følger med. Katastrofen har anslagsvis ført til ødeleggelser for mer enn 30 milliarder dollar, ifølge den pakistanske regjeringens flomsenter.

– Jeg har sett mange humanitære katastrofer, men jeg har aldri sett klimaødeleggelser som denne før, sa Guterres under en pressekonferanse i Karachi.

Pakistan har hvert år en stor monsunsesong med til dels voldsom nedbør. Årets sesong har imidlertid vært mer voldsom enn på flere tiår, og vannstanden i vassdragene var allerede høy på grunn av at isbreer i fjellene i nord smelter raskt.

Les også: Samler inn klær og penger. Stor mobilisering i det norskpakistanske miljøet

Powered by Labrador CMS