Lykken er en mann i utlandet

18 år gamle Hosna jobber som hushjelp i bydelen Bangla Motor i Dhaka, Bangladesh. Nå har hun spart penger i et helt år for å kjøpe seg en smarttelefon. Hun har nemlig observert at datteren i huset hvor hun jobber har funnet seg en god match på Facebook og at hennes fremtidige ektemann bor i USA.

Publisert

Selv om Hosna allerede har en «telefonvenn» i Dubai, tenker hun nå seriøst på å opprette en Facebook-konto, for å finne en passende partner i utlandet.

Til og med i Kapashia, landsbyen hun kommer fra, har de fleste jentene giftet seg med menn som bor i Dubai, Saudi Arabia eller Amerika. Og Hosna ble enda mer bestemt på å ta dette skrittet, etter at hun hørte at arbeidsgiveren hennes nå leter utenlands etter en mann også til sin andre datter. Denne datteren er min kusine Tuli (21). Og nå for tiden går Tuli hver dag gjennom ei liste med passende ekteskapskandidater med green card eller utenlandsk pass.
 

I BANGLADESH ER det begrensede muligheter for å skaffe seg et godt liv, uten en eller annen form for inntekt fra utlandet. Derfor mener mange det samme som Hosna: at de fleste gode ektemann-kandidater bor utenfor landets grenser. Det er kanskje veien til arbeidstillatelse eller kanskje til og med med et utenlandsk pass!

Jenter tenker ofte at om man bare kunne ha giftet seg med en bangladesher som bor i USA, Storbritannia, Canada, Australia, Tyskland, Norge eller lignende, ville livet blitt lett.

Et ekteskap med en av disse mennene kan opplagt være lukrativt også for jentenes foreldre. Det er faktisk såpass stor etterspørsel etter ektemenn fra utlandet, at mange familier ikke engang sjekker bakgrunnen deres skikkelig. Noen er mer enn villige til å gifte bort døtrene sine etter bare noen få dager.
 

PÅ DEN ANNEN SIDE side finnes det også grådige familier i i Storbritannia, USA og Canada, som gifter bort sønnene sine til jenter fra Sør-Asia, bare for å slå kloa den store medgiften. Ofte innebærer dette opplegget at den nygifte bruden blir hos foreldrene sine i påvente av at ektemannen skal hente henne på et seinere tidspunkt.

Men i noen tilfeller har den nyslåtte ektemannen og hans familie ingen planer om å dra og hente bruden. Disse konfliktene ender mange ganger med at jentas familie går til sak mot den nye svigerfamilien sin og sakene kan versere i rettssystemet i lange tider.

Av mine ti kusiner, har seks av dem flyttet og giftet seg med en som bor i utlandet. De resterende fire ønsker å gjøre det samme. Jeg kan dessverre bekrefte at de fleste jenter i Bangladesh nå helt og holdent har sluttet å se etter «den rette». I stedet er de på utkikk etter «den mest praktiske»!
 

I DAG FINNER MAN man kvinner på så å si alle arenaer i samfunnet i Bangladesh. De er ingeniører, leger, doktorgradskandidater og jobber i servicenæringene. Etter å ha oppnådd så mye er det nedslående å se at jenter enten føler seg presset til å gifte seg med en mann som har etablert seg i utlandet eller at de helt frivillig inngår slike fornuftsekteskap.

Å inngå ekteskap er et stort skritt å ta. En så stor forpliktelse overfor et annet menneske, krever at man har selvtillit og er helt overbevist om at man har tatt den riktige beslutningen. Vi burde virkelig undersøke det samfunnet vi lever i, og forsøke å komme til bunns i hvorfor vi har denne fascinasjonen for utenlandske ektemenn. 

Så er det virkelig verdt å gifte seg utenlands i disse dager? Svaret vil selvfølgelig avhenge av egne preferanser, og i noen tilfeller av familiens valg. Noen ser kanskje også på et slikt ekteskap som sin eneste mulighet.

Men det er i alle fall sikkert at man må gå varsomt frem og gi en slik beslutning tid til å modnes. Det gjelder å klare og motstå press fra familien, og se bort fra sine egne ønsker om å bli gift så fort som mulig. Først da kan man tillate seg å bli godt kjent med personen man skal gifte seg med. Det kan spare både tid, penger og knuste hjerter. 

Powered by Labrador CMS