Ugandiske helsearbeidere i ferd med å ta på seg personlig verneutstyr ved isolasjonsenheten på Entebbe Regional Referral Hospital 20. oktober i år .

Treg giver-respons i Uganda – Norge var først til å støtte ebola-innsatsen

– Det er en imponerende innsats av ugandiske helsemyndigheter, i nært samarbeid med FN-organisasjoner. Men dessverre reagerer det internasjonale giversamfunnet sent, sier Norges ambassadør i Uganda til Bistandsaktuelt.

Publisert Oppdatert

Med 18 millioner kroner er Norge nest største giver til Ugandas håndtering av det nye ebola-utbruddet, etter USA.

Ambassadør Elin Østebø Johansen, som er i tett dialog med ebola-innsats-aktørene i Uganda, viser til at arbeidet nå er konsentrert om å identifisere og isolere smittede og deres nærkontakter for å hindre smittespredning til nye områder.

– Dette krever omfattende innsats og betydelige ressurser, sier ambassadøren.

På FN-siden er både Verdens helseorganisasjon (WHO), Verdens matvareprogram (WFP) og Unicef involvert i ebola-innsatsen.

Frykt for ukontrollert spredning

Smitten er så langt funnet i seks distrikter.

«Situasjonen utvikler seg raskt», sa Verdens helseorganisasjons regiondirektør for Afrika Dr. Matshidiso Moeti da han omtalte ebola-utbruddet sist uke.

Frykten er at smitten skal spre seg ukontrollert i storbyområder. De siste to dagene har 14 personer testet positivt for ebola i Kampala-regionen i Uganda, opplyste landets helseminister Jane Ruth Aceng Ocero, i en twittermelding i helgen.

Den dramatiske ebola-situasjonen er helseminister Jane Ruth Aceng Oceros største hodepine. Myndighetene har anslått at de trenger i underkant av 1 milliard kroner for å håndtere situasjonen, men er foreløpig kun lovet rundt 110 millioner kroner fra giverne.

Av disse stammer de ni nyeste tilfellene fra samme person, som ble innlagt på Mulago-sykehuset i Kampala.

– Ugandiske myndigheter forteller oss at det norske bidraget til ebola-responsen, som var det første som ble utbetalt, var avgjørende for at responsen kom raskt i gang, sier Johansen.

28 døde så langt

Norges ambassadør Elin Østebø Johansen i møte med Ugandas president Yoweri Museveni. Bildet er tatt i forbindelse med ambassadørens akkreditering.

Det var 20. september at Uganda erklærte at det hadde funnet sted et nytt utbrudd. Helsemyndighetene har siden da bekreftet 95 tilfeller av ebola, inkludert 28 døde. Det er 33 aktive smittede, der utfallet ennå er uavklart. (Tall per 24. oktober.)

Myndighetene erkjenner at det kan være enda flere mennesker som er døde av ebola, i tida før smitten ble oppdaget.

Den norske ambassadøren var sist uke sammen med helseministeren og besøkte to av behandlingssentrene for ebola, i Kampala og Entebbe.

– Uganda har erfaring med ebola fra tidligere utbrudd. Det er et svært profesjonelt opplegg fra myndighetenes side, og de var raske til å etablere samarbeid med FN og andre organisasjoner med erfaring fra ebola-bekjempelse i andre deler av Afrika. Blant annet er Leger Uten Grenser engasjert til å bygge en stor isolasjonsenhet på Mulago-sykehuset i Kampala, sier ambassadøren.

Budsjett: Nesten 1 mrd. kroner

Ugandiske myndigheter har foreløpig avsatt et budsjett på 90 millioner dollar (omlag 950 millioner kroner) for seks måneder, men trenger sårt utenlandsk støtte om de skal klare å nå opp til dette ambisjonsnivået.

Så langt har USAID ytt et bidrag på 5,5 millioner dollar, mens den norske bistanden er på cirka 1,8 millioner dollar. Det er også kanalisert internasjonale midler til responsen via kjernestøtte til humanitære aktører.

I tillegg kommer et bidrag via krisefondet til Verdens helseorganisasjon (WHO). Totalt er 20 millioner kroner overført fra fondet til WHO lokalt. Cirka 7 prosent av disse midlene er norske. Til dette fondet er Norge tredje største giver.

Norge har også besluttet å bevilge 5 millioner kroner til Verdens matvareprogram (WFP) som skal gå til mat til smittede og syke i isolasjon og til helsepersonell.

Den norske ambassadøren forventer at behovet for utenlandsk støtte blir stort i tiden fremover. – Så langt har ugandiske helsemyndigheter og FN-apparatet klart å bremse spredningen, men vi befinner oss fortsatt i en tidlig fase av utbruddet, sier Johansen.

Håper å avgrense smitten til få distrikter

Dersom man klarer å begrense smitten til et fåtall distrikter vil utbruddet, ifølge WHO kunne bli stanset i løpet av 6-8 måneder.

Ugandiske myndigheter har så langt innført en lock-down, inkludert nattlig portforbud, i to av de fem distriktene der det er rapportert om ebola-tilfeller. All transport ut og inn av distriktene Mubende og Kassanda, er omfattet. Videre er barer, nattklubber, bønnesteder og underholdningslokaler stengt.

Det ble sist uke rapportert at det ikke finnes noen vaksine for den den nye «Sudan-varianten» av ebola, men WHO har sagt at det er planer om å prøve ut to eksperimentelle vaksiner blant helsearbeidere og nærkontakter av ebola-pasienter.

Siste nytt er likevel at det skal finnes 100 000 doser tilpasset «Sudan-varianten» på et fryselager i Pennsylvania i USA, ifølge tidsskriftet Science. Det er legemiddelfabrikanten Merck som har utviklet denne vaksinen, i 2015 og 2016. Etter en «revitalisering» av vaksinene, som vil kunne ta cirka en måned, vil disse bli levert til Uganda – gratis, ifølge fabrikanten.

Det har foreløpig ikke lyktes Bistandsaktuelt å få en kommentar fra ugandiske myndigheter.

Ebola-innsatsen

  • Et nytt ebola-utbrudd i Uganda ble erklært 20. september. Ugandiske helsemyndigheter arbeider tett med FN-organisasjonene WHO, UNICEF og WFP for å håndtere situasjonen.
  • WHO bidrar blant annet med koordinering, laboratorier, smittesporing, opplæring av helsepersonell og informasjon, UNICEF bl.a. med isolasjonsfasiliteter og kommunikasjon. WFP har bl.a. fått ansvaret for matforsyning til helsearbeidere, samt til nærkontakter og smittede i isolasjon.
  • Leger uten Grenser er engasjert for å bygge isolasjonsfasiliteter på Mulago-sykehuset i Kampala.
  • Det eksisterer mange misforståelser om hvordan sykdommen smitter, hva som hjelper og hvordan man bør oppføre seg for ikke å smitte andre og å få hjelp selv. I distriktene har mange oppsøkt lokale healers, en praksis som representerer en ytterligere smittefare. Myndighetene arbeider systematisk med informasjon til befolkningen om hvordan de skal forholde seg til utbruddet.

Kilde: Associated Press / MSF / Norges ambassade i Uganda

Powered by Labrador CMS