Verdensbank-sjef David Malpass om at fattige land kan være på vei inn i en giftig gjeldsspiral.
Verdensbank-sjef David Malpass om at fattige land kan være på vei inn i en giftig gjeldsspiral.

Verdensbanken ber Kina ettergi fattige lands gjeld

Verdens fattigste land betaler i år over 62 milliarder dollar – 600 milliarder kroner – i gjeldsavdrag til rikere stater. To tredeler av dette går til Kina.

Publisert

Summen verdens fattigste land skylder rikere land, har steget med 35 prosent i år. Verdensbanken advarer nå om at de kan være på vei inn i en giftig gjeldsspiral.

Stigende renter kan gjøre avdragene så store at de fattige landene ikke kommer noen vei.

På en konferanse i New York sier Verdensbankens president David Malpass at han vil drøfte med kinesiske ledere om de kan ettergi noe av gjelda. Ellers frykter han at det kan oppstå kaotiske statsbankerotter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Malpass uttrykte også bekymring for oppbyggingen av gjeld i «avanserte økonomier» som USA fordi det trekker mer kapital bort fra utviklingsland.

Neste uke skal Verdensbank-sjefen til Kina for å diskutere blant annet landets tilnærming til gjeldssletting for fattige land og covid-19-politikk med kinesiske myndigheter og ledere for andre internasjonale institusjoner.

– Kina er en av de store kreditorene, så det er veldig viktig at de engasjerer seg i denne saken og tenker på hvor verden er på vei og jobber for å få til det som må gjøres for å oppnå bærekraft i landene det gjelder, sa han.

Powered by Labrador CMS