To høytstående ansatte ved Sverige ambassade i Nairobi mistenkes for korrupsjon. Den ene har hatt ansvaret for store summer svensk bistand og er nå tilbake i Sverige.
To høytstående ansatte ved Sverige ambassade i Nairobi mistenkes for korrupsjon. Den ene har hatt ansvaret for store summer svensk bistand og er nå tilbake i Sverige.

Mistanke om korrupsjon ved den svenske ambassaden i Nairobi – to høytstående ansatte etterforskes

To høytstående ansatte ved svenske ambassaden i Kenya etterforskes for mistanke om korrupsjon og å ha lekket sensitiv informasjon. Den ene av dem er Sida-ansatt og har hatt ansvar for kontrollen med svenske bistandsmidler.

Publisert Oppdatert

Begge ansatte har sagt opp tjenestene med umiddelbar virkning, melder SVT.

En sak gjelder en ansatt i Sida, det svenske motstykket til Norad. Vedkommende hadde en høy stilling ved ambassaden og har jobbet med distribusjon, oppfølging og kontroll av svenske bistandsmidler til Kenya og Somalia.

Etter mistanker om at personen i ett tilfelle lekket sensitiv informasjon fra ambassaden til utenforstående, er han innkalt hjem til Sida i Stockholm med umiddelbar virkning.

Stort ansvar

Akkurat nå pågår det en intern etterforskning hos Sida for å se om hvorvidt det gjelder lovbrudd. Der omtales det som har skjedd som en «uregelmessighet».

Sida opplyser til SVT at de ikke ønsker ikke å kommentere opplysninger i etterforskningen, men sier at det er et drastisk og uvanlig tiltak å kalle hjem en utsendt tjenesteperson.

Tjenestemannen har jobbet lenge i den svenske utenriksadministrasjonen og har tidligere vært ansvarlig for bistandsprosjekter med et budsjett på rundt 400 millioner svenske kroner.

Anklager om korrupsjon

Den andre saken, som er adskilt fra den første, gjelder også en person i en høy stilling ved samme ambassade – en lokalt ansatt ved ambassaden i Nairobi gjennom flere år.

Personen har blant annet sittet i styret i et fond som hadde en omsetning på rundt 70 millioner svenske kroner i 2021, og har mottatt minst 50 millioner svenske kroner fra Sida frem til 2015.

Ifølge opplysninger gitt til SVT, mistenker ambassaden ham for korrupsjon og å ha underslått store pengesummer. Personen valgte selv å avslutte tjenesten, etter eget utsagn av andre årsaker, kort tid før etterforskningen startet.

Selv om de to sakene ikke henger sammen, pågår undersøkelsene samtidig.

Ambassaden har foreløpig ikke tatt stilling til en eventuell politianmeldelse til kenyansk politi.

– Er uskyldig

– Jeg anser meg selv som uskyldig og protesterer mot at den svenske ambassaden har spredt informasjon om underslag og korrupsjon om meg i det diplomatiske miljøet i Nairobi, før etterforskningen er ferdig, sier en av de siktede til SVT.

Ambassaden og Sida sier til SVT at de ser alvorlig på det som har skjedd, men ønsker ikke å kommentere noen opplysninger før undersøkelsene er ferdige. De andre siktede tjenestemenn benekter anklagene, men vil ikke kommentere ytterligere.

Svensk bistand til Kenya var i 2021 493 millioner svenske kroner. Svensk bistand til Somalia var samme år på 911 millioner.

Powered by Labrador CMS