En lastebil som tilhører FN-organisasjonen UNRWA på vei inn til Gaza. USA og en rekke andre land har stanset hjelpen til organisasjonen etter anklager om at 12 av de 30 000 ansatte skal ha deltatt i angrepet mot Israel 7.oktober.

Israel med detaljerte anklager:

Hevder FN-ansatte var med på kidnapping og drap

Israel hevder å ha bevis for at en hjelpearbeider og hans sønn var med på å kidnappe en kvinne. En annen skal ha delt ut ammunisjon. En tredje skal angivelig ha deltatt i massakren på en kibbutz der 97 mennesker døde. Og alle skal ha vært ansatte i FN-organisasjonen UNRWA. Anklagene har fått mange giverland til å stanse støtten til UNRWA, noe mange mener er akkurat det Israel ønsker.

Publisert Oppdatert

Ifølge New York Times skal amerikanske myndigheter nylig ha fått en detaljert mappe av Israel hvor anklagene mot de 12 ansatte i FN-organisasjonen beskrives. Israelske myndigheter hevder de 12 deltok eller hjalp til med forberedelse til angrepet 7. oktober, eller i etterkant, på ulike måter.

Sju lærere

Mappen skal inneholde navn og stilling til de 12 ansatte. Sju skal ha jobbet som lærere ved en UNRWA-drevet skole og ha undervist i blant annet matte og arabisk. To andre skal også ha jobbet med utdanning. De resterende tre ble beskrevet som en kontormedarbeider, en sosialarbeider og lagerarbeider. Israel hevder at ti var medlemmer av Hamas og at en er tilknyttet den militante gruppen Islamsk jihad.

USA skal ikke ha egen etterretningsinformasjon som bekrefter anklagene, men mener at dokumentasjonen er nok til å fryse støtten til UNRWA, skriver Al Jazeera. Det samme mener en rekke andre vestlige land samt EU. 

Israelske agenter skal ha fulgt bevegelsene og samtalene til de FN-ansatte mennene via mobiltelefonene deres. 

Skal ha deltatt i massakre

Den mest alvorlige anklagene handler om at en UNRWA-ansatt skal ha deltatt i massakren på en kibbutz der 97 mennesker ble drept, angivelig Kibbutz Be'eri, som ble utsatt for en av de mest brutale angrepene 7. oktober. 

De mest detaljerte anklagene i mappen handler om en skolerådgiver fra Khan Younis, sør i Gaza, som sammen med sønnen sin angivelig skal ha vært med på å bortføre en kvinne fra Israel.

En annen UNRWA-ansatt anklages for å ha hjulpet til med å bringe kroppen av en død israelsk soldat til Gaza, samt å distribuere ammunisjon og koordinere kjøretøy under selve angrepet 7. oktober. 

Konflikt med FN

FN har gjort det klart at de tar anklagene svært alvorlig og at de vil etterforske saken. 

Samtidig advarer organisasjonen mot «kollektiv avstraffelse» av millioner av palestinere for det enkeltindivider skal ha gjort. FN sa på fredag at alle de 12 som er anklaget skal ha blitt sparket. 

UNRWA har over 30 000 ansatte, gir hjelp til over fem millioner palestinere og spiller en svært viktig rolle i hjelpearbeidet som nå foregår. Samtidig sliter organisasjonen med å finansiere all hjelpen som trengs. 

Det har lenge vært friksjon mellom Israel og UNRWA og dette er ikke første gang israelske myndigheter hevder at det er bånd mellom UNRWA og Hamas. 

Forholdet mellom FN og Israel har også blitt stadig dårligere. Mange mener at de israelske anklagene er en del av Israels "krig" mot UNRWA. 

Advarer mot konsekvenser 

Både bistandsorganisasjoner og forskere advarer mot konsekvensene av at en rekke land nå fryser støtten til UNRWA. 

I et felles brev skriver Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Oxfam og en rekke andre organisasjoner blant annet at de er «dypt bekymret og sjokkert over at en rekke giverland har suspendert sin finansiering av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA), den viktigste leverandøren av bistand til millioner av palestinere i Gaza og regionen». 

Organisasjonene understreker de mulige konsekvensene av å stanse støtten til UNRWA: 

«Suspensjonen får konsekvenser for livsviktig nødhjelp til over to millioner sivile som er avhengig av UNRWAs hjelpearbeid i Gaza. Over halvparten av dem er barn. Det er omfattende matmangel, en truende sultkatastrofe og fare for epidemier som følge av Israels massive bombing og systematiske hindringer av tilgang til nødhjelp», heter det i brevet fra organisasjonene. 

Powered by Labrador CMS