El Salvadors president Nayib Bukele og hans kone Gabriela Rodriguez vinket til velgerne etter valgseieren 4. februar i år.

«Verdens kuleste diktator» tar fatt på sin andre periode

Tittelen «verdens kuleste diktator» har han gitt seg selv. 1. juni begynner populisten Nayib Bukele på sin andre periode som El Salvadors president.

Publisert Oppdatert

Den snart 43 år gamle politikeren, som er barnebarn av to palestinske emigranter, er svært populær i hjemlandet. Det skyldes i hovedsak at han har erklært krig mot den utbredte gjengkriminaliteten. 

Den fattige mellomamerikanske republikken har lenge vært kjent for å være ett av de farligste landene i verden, men under Bukeles styre har drapsraten gått kraftig ned. Reuters meldte at den i 2023 skal ha falt med 70 prosent, ifølge salvadoranske sikkerhetsmyndigheter. Det vil si 2,4 drepte per 100.000 innbyggere, som er det laveste tallet i hele Latin-Amerika.

Bukele og hans parti Nuevas Ideas (Nye ideer) fikk en brakseier i årets valg, med snaut 85 prosent av stemmene, ifølge nyhetsbyrået AP. 

«El Salvador er historisk gjennom å velge ett parti i et helt demokratisk system», erklærte Bukele foran tusenvis av jublende tilhengere på valgdagen 4. februar.

Diktator i forkledning?

Fakta om Bukele:

  • Nayib Armando Bukele Ortez, født 24. juli 1981, er El Salvadors 43. president. I 2018 grunnla han partiet Nuevas Ideas, som i dag ledes av fetteren Xavier Zablah Bukele. Partiet ønsker ingen merkelapp og vil assosieres med en «tredje vei», men regnes ofte som konservative.
  • Tiltrådte sin første presidentperiode 1. juni 2019 og begynner sin andre 1. juni 2024.
  • Bukele studerte jus ved det private katolske universitetet Central American University, men fullførte ikke graden. Fra 2015–2018 var han ordfører i hovedstaden San Salvador. 
  • El Salvador («Frelseren») er Mellom-Amerikas tettest befolkede land. Grenser til Honduras, Guatemala og Stillehavet. Landet har cirka 6,4 millioner innbyggere.

Selv om befolkningen tydelig verdsetter en medisin mot volds-fatigue, er premisset for seieren kontroversielt. Siden El Salvadors grunnlov i utgangspunktet ikke åpnet for gjenvalg, måtte grunnlovskammeret i Høyesterett først få tilsidesatt forbudet. 

Det gjorde de høsten 2021, etter at Bukele hadde plassert lojale støttespillere der. «Philosopher King», som Bukele har kalt seg selv på X, har også kommet med korrupsjonsanklager mot opposisjonspolitikere og kalt uavhengige medier for løgnere.

I starten av koronapandemien ble innbyggere som brøt presidentens strenge «bli hjemme»-påbud, plassert i bevoktede karantenesentre i opptil 30 dager, uten juridisk forankring. 

Etter at regjeringen erklærte krisetilstand våren 2022, som følge av rekordhøye drapstall, har politiet arrestert over 70.000 mennesker som mistenkes å ha tilknytning til gjengmiljøer (hvorav omkring 7000 var oppgitt løslatt per desember 2023). 

Alt fra menneskerettighetsaktivister til EU og FN har uttrykt bekymring over forholdene i fengslene, og ikke minst at mindreårige og uskyldige også sitter der.

Bitcoin-Bukele

Tidenes yngste salvadoranske president fokuserer heller på sine egne politiske visjoner. I september 2021 innførte El Salvador, som første land i verden, kryptovalutaen bitcoin som offisiell valuta og lovlig betalingsmiddel (ved siden av amerikanske dollar, som i 2001 erstattet colónes). 

Kun Den sentralafrikanske republikk har kommet etter, i april 2022. Det internasjonale pengefondet (IMF) var skeptiske, og mente at implementeringen ville medføre både makroøkonomiske, finansielle og juridiske utfordringer som først burde analyseres grundig. 

Bukeles regjering, på sin side, har kommet med flere initiativer som skal øke bruken av kryptovalutaen. Det ene er populære Chivo Wallet, en «digital lommebok» som tilbyr salvadoranere å sende, motta og veksle dollar og bitcoin. Egne bitcoin-minibanker plassert rundt om i landet muliggjør uttak og innsetting av kontanter.

I desember lanserte regjeringen sitt «Freedom Visa»-program i samarbeid med kryptoselskapet Tether, rettet mot pengesterke teknologiinteresserte. Hvert år skal opp til 1000 mennesker som vil investere bitcoin eller tether tilsvarende én million dollar få muligheten til å skaffe seg salvadoransk statsborgerskap.

Satser Bukele på enda flere perioder? Og kan enkelte verdensledere la seg inspirere av hans økonomiske strategier? I Lille El Salvador, hvor et flertall av innbyggerne ikke har tradisjonell bankkonto, ligger i alle fall makten i hendene på en kryptoentusiast som er klar til å skape presedens.Powered by Labrador CMS