En mann som døde av korona, kremeres i Srinagar i indisk Kashmir. Fredag passerte landet én million bekreftede smittetilfeller, og det er klare tegn til at viruset nå sprer seg i landets fattige landsbygder. Den raske spredningen fører nå til bekymring for den kommende smittebølgen, som kan komme til å overbelaste landets sykehus og helsevesen. Foto: Dar Yasin / AP / NTB scanpix

Én million i India og to millioner i Brasil er nå smittet av covid-19

Antall koronasmittede i India passerte fredag én million. Samtidig har Brasil bekreftet flere titalls tusen nye smittetilfeller bare det siste døgnet. Kun USA har flere bekreftede smittetilfeller enn de to landene.

Publisert

Det indiske helsedepartementet opplyser at det nøyaktige offisielle tallet på smittede er 1.003.832, og at 25.602 mennesker har dødd av viruset. I løpet av det siste døgnet var det nesten 35.000 nye smittetilfeller og 687 dødsfall.

En rekke steder i landet er igjen i ferd med å stenges ned. Dét skjer etter at myndighetene begynte å gjenåpne landet i løpet av de siste ukene i håp om at det verste var over.

Det raskt økende antall smittede utløser bekymring for om landet er forberedt på den uunngåelige bølgen av smitte som kan overbelaste sykehus og hele det skjøre helsesystemet.

Spredning på landsbygda

Halvparten av tilfellene er i delstatene Maharashtra, Delhi og Tamil Nadu. Det er imidlertid klare tegn på at epidemien sprer seg på den fattige landsbygda, som er enda dårligere forberedt enn byene.

I Bangalore, som er Indias teknologisenter, stengte myndighetene ned hele byen i en uke etter at det ble meldt om mange nye smittede.

I Bihar, med 128 millioner innbyggere og et svakt helsesystem, er det innført en to uker lang nedstengning, mens i Uttar Pradesh er det portforbud i helgene ut måneden.

Lokale myndigheter andre steder satser på mindre omfattende nedstengninger for å verne om økonomien.

Enorme kostnader

India er blitt kritisert for å reagere tregt på pandemien. Da statsminister Narendra Modi først reagerte 24. mars, stengte han ned hele landet med 1,4 milliarder innbyggere i tre uker og deretter i fem uker til.

Men det hadde en enorm kostnad, både økonomisk og menneskelig, spesielt da millioner av fattige dagarbeidere måtte ta beina fatt langs landeveien på grunn av sult og tap av jobber. De gjorde dette for å komme seg hjem til sine landsbyer, som ofte var mange hundre kilometer unna.

Målet var å bremse spredningen og slik skåne helsesystemet, men det var likevel ikke nok. Nye utbrudd oppsto mange steder, fra Himalaya i nord til de tropiske stedene i sør.

Passerer to millioner smittede

Antall koronasmittede i Brasil passerte torsdag 2 millioner. Samtidig meldes det at over 76.600 mennesker har dødd av koronaviruset.

Ifølge det brasilianske helsedepartementet var det 45.000 nye smittede de siste 24 timene og 1.300 nye dødsfall.

Etter USA er Brasil det hardest rammede landet i verden i rene tall.

Ekspertene mener det er store mørketall med fem eller ti ganger så mange smittede i virkeligheten som det de offisielle tallene viser, noe som skyldes mangelfull testing.

Blant de smittede er president Jair Bolsonaro, som helt fra begynnelsen har nedtonet alvoret og bekjempet ekspertenes og guvernørenes tiltak for å bremse epidemien.

Powered by Labrador CMS