Ødelagt skog nær Apui, i delstaten Amazonas, i Brasil i august 2020. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB
Ødelagt skog nær Apui, i delstaten Amazonas, i Brasil i august 2020. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB

Brasil: Høyere avskoging enn i «kriseåret» 2019

Det brasilianske romforskningsinstituttet har offentliggjort nye nedslående avskogingstall fra brasiliansk Amazonas for «skogåret» 2020. Alarmerende, mener Regnskogfondet.

Publisert

Etter de voldsomme brannene i år, var det ventet at de offisielle årlige avskogingstallene ville vise økt avskoging. Og nå er det bekreftet:

Mer enn 11 000 kvadratkilometer av Amazonas ble ødelagt i «skogåret 2020», ifølge satellitt-data fra 1. august 2019 til 31. juli 2020, melder Reuters.

Det er nær en 10 prosents økning fra fjoråret.

- Må være lokomotivet

Ikke siden 2008, året da det norske regnskogsamarbeidet med Brasil startet, har mer regnskog blitt rasert i løpet av et år.

- Dette er alarmerende, sier Kari Asheim i Regnskogfondet.

For åtte år siden kunne Brasil rapportere om de laveste avskogingstallene siden målingene begynte, heter det i en pressemelding fra organisasjonen: Med 4500 kvadratkilometer avskoging i 2012 og en synkende trend i flere år, ble Brasil trukket fram som eksempelet på at klodenss regnskoger kan reddes - gjennom politiske grep og internasjonalt samarbeid. Nå er bildet et helt annet.

- Tallene bekrefter at Brasil er en versting. Det har verden verken tid eller råd til. Amazonas er verdens desidert største regnskog - der halvparten ligger i Brasil. Skal vi nå klimamålene, må Brasil være lokomotivet i kampen, sier Asheim.

- Bolsonaros politikk

I 2019 økte Brasils klimagassutslipp med 9,6 prosent, der 72 prosent av dette kom fra avskoging. Nylige beregninger viser at landets klimagassutslipp kan øke med ytterligere 10-20 prosent i 2020, ifølge Regnskogfondet. Dette skjer i et år da resten av verden har redusert utslippene på grunn av koronapandemien.

Det er imidlertid ikke bare klimaendringer eller kollaps av regnskogen som gjør at avskogingen har økt. Det er et resultat av politiske endringer i Brasil.

Bolsonaro-regjeringen har gjort en rekke tiltak som har bidratt til at avskogingen øker. Asheim forklarer at økosystemet nærmer seg et vippepunkt hvor store deler av skogen vil være så skadet at den går over i en tørrere tilstand.

- Det kan få store konsekvenser for skogen som produsent og distributør av regn over store deler av Sør-Amerika. I verste fall vil Amazonas produsere mindre regn til de store landbruksområdene i Brasil og Argentina, sier Asheim.

Powered by Labrador CMS