En seier til venstresidens kandidat Lula da Silva i det forestående presidentvalget 30. oktober kan føre til at Norge raskt gjenopptar klima- og skogbistanden til landet. Under Lulas forrige presidentperiode var Brasil Norges aller største bistandsmottaker.
En seier til venstresidens kandidat Lula da Silva i det forestående presidentvalget 30. oktober kan føre til at Norge raskt gjenopptar klima- og skogbistanden til landet. Under Lulas forrige presidentperiode var Brasil Norges aller største bistandsmottaker.

Kan bli aktuelt for Norge å gjenoppta skogsatsing i Brasil hvis Lula vinner

Hvis Lula da Silva vinner presidentvalget 30. oktober vil Norge vurdere å starte opp regnskogsatsingen i Brasil på nytt.

Publisert Oppdatert

– Hvis Lula vinner, og gjør det han har sagt under valgkampen at han skal gjøre, så er vi klare for å åpne opp Amazonas-samarbeidet veldig, veldig raskt, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) til Bistandsaktuelt.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2011. Samarbeidet om bevaring av regnskog i Brasil ble lagt på is i 2019, etter at president Jair Bolsonaro vant valget.

Vinner Lula presidentvalget i slutten av oktober, så kan det "definitivt" bli aktuelt for Norge å starte opp regnskogsatsingen i Brasil, sier Eide til E24.

– Vi har gode erfaringer med Lula fra sist, sier Barth Eide (Ap) til avisen.

I presidentvalget for to uker siden, fikk venstrekandidaten Lula da Silva 48 prosent av stemmene. Rivalen Jair Bolsonaro fikk 43 prosent.

Siden Lula ikke fikk over halvparten av stemmene i første valgomgang, møtes de to igjen 30. oktober.

Les: Lulas ledelse i Brasil krymper

Positiv utvikling i regionen

Klima- og miljøministeren understreker det ville være svært positivt hvis skogsamarbeidet mellom Norge og Brasil kommer i full gang igjen.

– Det ville vært veldig bra. Vi ser nå en svært positiv utvikling i andre skogland i regionen, i for eksempel Colombia, Ecuador og Peru – også land hvor Norge støtter bevaring av skog, sier Barth Eide.

– Det er klart at hvis Brasil, som har en så stor del av Amazonas, igjen kommer tilbake på riktig spor så kan vi få til mye i fellesskap.

Han påpeker at Norge de siste årene har hatt et begrenset samarbeid med lokale myndigheter i Brasil og at Norge i prinsippet også kan samarbeide med Bolsonaro skulle han skulle vinne valget. Men da må den sittende presidenten først endre klima- og miljøpolitikk.

32 milliarder kroner til regnskog

Norge gir inntil 3 milliarder kroner til tiltak for å bevare skog årlig. Målet er å redusere klimautslipp fra avskoging og bevare artsmangfoldet i regnskogene.

Til sammen har Norge betalt land og organisasjoner 32 milliarder kroner over tolv år for å bevare regnskog.

Rundt en tredel av disse pengene har gått direkte til land som Brasil, Peru, Myanmar og Vietnam. Resten har blant annet gått til diverse skogfond og underorganisasjoner innen FN-systemet.

Ifølge Klima- og miljødepartementet har regnskogsatsingen forhindret utslipp av 320 millioner tonn karbondioksid til en pris på 31 kroner per tonn.

Powered by Labrador CMS