Brasils president Jair Bolsonaro smiller under en seremoni i Brasilia, Brasil.

ANKLAGET FOR FOLKEMORD OG ØKOMORD:

Urfolk raser mot «absurd» Bolsonaro-medalje

Urfolk i Brasil reagerer sterkt på at president Jair Bolsonaro er tildelt en fortjenstmedalje for sin angivelige innsats for hjelpe og beskytte dem.

Publisert Oppdatert

Urfolk i Brasil reagerer sterkt på at president Jair Bolsonaro er tildelt en fortjenstmedalje for sin angivelige innsats for hjelpe og beskytte dem.

Medaljen fikk Bolsonaro fra landets justisdepartement, som hyller den høyrepopulistiske presidenten for hans «betydelige» innsats for å beskytte og forsvare landets urbefolkning.

Justisminister Anderson Torres belønnet for øvrig seg selv og flere andre statsråder med den samme fortjenstmedaljen.

Urfolksledere og miljøvernere er rasende etter tildelingen og viser til at Bolsonaro har åpnet for avskoging, gruvedrift og annen næringsdrift i verdens største regnskog Amazonas og andre urfolksområder.

Absurd

– Absurd, tvitrer Sonia Guajajara, som er nasjonal koordinator for Foreningen av Brasils urfolk.

– Som om ikke alle tilbakeslagene vi står overfor var nok, har denne barbariske u-regjeringen nå skapt en annen: en fortjenestemedalje til Jair Bolsonaro og hans allierte for deres «betydelige» tjenester til urfolk», tvitret hun.

Organisasjonen hennes gikk til sak mot Bolsonaro for Den internasjonale straffedomstolen i fjor for hans «anti-urfolkspolitikk», og anklaget den høyreekstreme presidenten for «folkemord» og «økomord», ifølge News24.

Presidenten har flere ganger kritisert Brasils urfolksbeskyttelse og tatt til orde for å åpne opp urfolksreservater for landbruk og gruvedrift, noe han mener vil være til nytte for brasilianere.

– De snakker ikke vårt språk, men de har klart å få 14 prosent av våre landområder, sa Bolsonaro om urfolkene i Brasil i 2019.

– En av intensjonene bak dette er å svekke oss, la presidenten til.

Avskoging

Ifølge Greenpeace har Jair Bolsonaro i løpet av tiden som president økt avskogingsraten i Amazonas med over 75 prosent.

Like etter at Bolsonaro dannet regjering, satte han effektive tiltak mot avskoging til side. I en Amazonas-plan presenterte den brasilianske presidenten tiltak som ville øke avskogingen i Amazonas med 16 prosent.

Den høyrepopulistiske presidenten har også nektet for branner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har hatt data som viser det motsatte..

Powered by Labrador CMS