En bonde høster inn pepper-avlingen sin i Egypt i juni i år.
En bonde høster inn pepper-avlingen sin i Egypt i juni i år.

Norge inngår gigantavtale med FN-fond – vil støtte 10 millioner småbønder

Norge har inngått en omfattende avtale med et FN-fond om et tilleggsbidrag på 100 millioner kroner - til klimafinansiering av småbønder i utviklingsland. Avtalesigneringen skjedde under COP27-møtet i Egypt tirsdag.

Publisert Oppdatert

Midlene kanaliseres gjennom det største klimatilpasningsprogrammet til FNs internasjonale fond for landbruksutvikling (IFAD), framgår det av en pressemelding fra IFAD. Avtalen er et ledd i Norges uttalte løfte om å tredoble sin støtte til klimatilpasning innen 2026.

IFAD viser til at giverland på COP26 i fjor i Glasgow forpliktet seg til å doble finansieringen for klimatilpasning i utviklingsland til 40 milliarder dollar per år innen 2026. Nye anslag i en rapport fra FN tyder på at en forpliktelse på dette nivået er langt fra å være nok.

Tilpasningskostnadene i utviklingsland forventes å stige til opptil 340 milliarder dollar i året innen 2030, og opp til 565 milliarder dollar innen 2050, ifølge UNEPs Gap Adaptation Report 2022.

Det nye norske bidraget, som skal gå til IFADs Adaptation for Smallholder Agriculture Program (ASAP+), er et ledd i oppfølgingen av Norges tidligere bebudede løfter om å øke klimafinansieringen til landsbygda.

– Vår støtte skal bidra til at ti millioner småskala matprodusenter i utviklingsland blir mer klimarobuste og oppnår bedre matsikkerhet de neste årene, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

– Produksjon, transport og lagring av mat vil gjennom Adaption for smallholder agriculture programme (Asap+) bli bli bedre tilpasset et mer krevende klima. Ikke minst er det positivt at dette programmet fokuserer på kvinner og ungdom, sier Tvinnereim.

Flom og tørke

IFAD er en mangeårig norsk samarbeidspartner. Siden etableringen av IFAD i 1977 har Norge bidratt med 500 millioner dollar i støtte til programmer innenfor prioriterte norske satsingsområder. Stikkord er kvinner, funksjonshemming, ernæring, miljømessig bærekraft og klima.

– Norge går foran med et godt eksempel nok en gang – med nok et sjenerøst tilleggsbidrag, sier Alvaro Lario, president i IFAD.

Han viser til at verden for tida opplever både ødeleggende flommer, som de i Pakistan, og historisk tørke med hungersnød på Afrikas Horn.

– Ut fra vår lange erfaring vet vi at investering i tilpasning til klimaendringer utgjør en reell forskjell i å bygge småskala matprodusenters motstandskraft mens de tilpasser seg endrede miljøforhold. Dette er hva vi må gjøre for å sikre en anstendig fremtid for neste generasjon, sier Lario.

Powered by Labrador CMS