Sør-Kivu-provinsen i DR Kongo har siden 2019 vært åsted for sammenstøt og angrep fra lokale væpnede grupper. Tusenvis av mennesker er drevet på flukt og har behov for humanitær hjelp. Her venter internt fordrevne på besøk fra forsvarsministeren i oktober 2020.

DR Kongo:

Cash-giver ble svindlet for ti millioner kroner

Den internasjonale kontantstøtteorganisasjonen GiveDirectly stanser midlertidig sine operasjoner i Den demokratiske republikken Kongo. Det skjer etter at organisasjonen skal ha blitt utsatt for omfattende svindel.

Publisert Oppdatert

Minst 900 000 dollar – om lag ti millioner kroner – er blitt stjålet, og det mistenkes at egne ansatte eller tidligere ansatte i landet sto bak, ifølge nettstedet The New Humanitarian.

Ansatte i organisasjonen GiveDirectly skal blant annet ha stjålet sim-kort som egentlig var ment for fattige og sårbare menneskers mobiltelefoner. Dette skal ha ført til at pengene havnet i feil lommer heller enn å bli sendt via mobilbanksystemet til dem som pengene var ment å hjelpe.

Planen var at om lag 5000 familier skulle motta et engangsbeløp på 392 dollar, deretter 40 dollar per måned de neste to årene. Nå er prosjektet foreløpig lagt på is, men organisasjonen håper å komme i gang igjen.

The New Humanitarian skriver at mer enn 1700 familier i DR Kongos urolige provins Sør-Kivu på denne måten skal ha mistet støtte. Svindelen skal ha startet i august 2022.

GiveDirectly opplyser til nettstedet at summen utgjør nærmere en tredjedel av den totale støtten som skulle fordeles til de hjelpetrengende i Sør-Kivu i fjor. Det er samtidig den største summen den internasjonale bistandsorganisasjonen noen gang er blitt svindlet for.

Ble gjort unntak

Vanligvis er det uavhengige bankagenter som registrerer sim-kortene sammen med kundenes unike statlige ID- og personnummer, men i Sør-Kivu var det gjort et unntak ved at det var organisasjonens ansatte som gjorde dette.

Hensikten var at kundene skulle unngå lange reiser, forklarer GiveDirectly til The New Humanitarian.

Nesten samtlige av GiveDirectlys 75 ansatte i landet er nå ute av organisasjonen. Det opplyser organisasjonen selv til nettstedet. Dette har skjedd ved at kontraktene deres har utløpt, at de er oppsagt eller at de selv har sagt opp. Ifølge GiveDirectlys daglige leder Joe Huston kan det også bli aktuelt å rettsforfølge enkelte impliserte.

Ønsket cash-revolusjon i bistand

Den New York-baserte organisasjonens styreleder, Rory Stewart, som også kjent som tidligere britisk utviklingsminister, besøkte Norge i september i fjor og deltok på et seminar om kontantstøttebistand arrangert av Norad.

– Vi bør ha et mål om at kontantoverføringer skal utgjøre 60-70 prosent av alt vi gjør innen bistand, uttalte han til Bistandsaktuelt (nå Panorama) den gang.

GiveDirectly, som er den største internasjonale ikke-statlige organisasjonen som driver med kontantbistand, mottar ikke norsk offentlig støtte. I tillegg til DR Kongo driver organisasjonen også programmer i Kenya, Liberia, Malawi, Marokko, Mosambik, Nigeria, Rwanda og Uganda, samt USA og Jemen.

Powered by Labrador CMS