Disse menneskene fra Vest-Tigray og titusener av andre flyktet over grensen til nabolandet Sudan da krigen brøt ut i november 2020. Lokalbefolkningen ble utsatt for fordrivelse og ekstreme overgrep, fastslår Human Rights Watch og Amnesty International i en ny rapport
Disse menneskene fra Vest-Tigray og titusener av andre flyktet over grensen til nabolandet Sudan da krigen brøt ut i november 2020. Lokalbefolkningen ble utsatt for fordrivelse og ekstreme overgrep, fastslår Human Rights Watch og Amnesty International i en ny rapport

Ny Etiopia-rapport:

Tigrayere er utsatt for etnisk rensing

Har styrker lojale til Etiopias statsminister Abyi Ahmed stått bak forbrytelser mot menneskeheten og etnisk rensing i Tigray? Ja, konkluderer menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Amnesty i en ny, felles rapport.

Publisert Oppdatert

Rapporten tar for seg situasjonen i den vestlige delen av Tigray-regionen – et omstridt område som har vært okkupert av amhariske styrker og styrt av amhariske tjenestemenn siden få dager etter krigen brøt ut i Nord-Etiopia.

– Siden november 2020 har amhariske tjenestemenn og sikkerhetsstyrker vært involvert i en nådeløs kampanje med etnisk rensing med sikte på å tvinge tigrayere i Vest-Tigray bort fra sine hjem, sier internasjonal direktør i Human Rights Watch Kenneth Roth i en uttalelse.

Amhara er en delstat i Vest-Etiopia, sør for Tigray-regionen, mens amharene er den nest største folkegruppen i landet. Nasjonalistiske politikere og aktivister i Amhara har lenge ment at grensetrekningen mellom regionene er feil og at dagens Vest-Tigray, et fruktbart jordbruksområde, er et område som heller burde høre til deres region.

Overgrep pågår ennå

«Vest-Tigray har vært åsted for noen av de verste ugjerningene som er begått under konflikten i nord-Etiopia. Overgrepene vi dokumenterer i denne rapporten utgjør forbrytelser mot menneskeheten. Noen pågår ennå, men – av ulike årsaker – får disse hendelsene liten internasjonal oppmerksomhet. Nå haster det, siden risikoen for de tigrayerne som fortsatt befinner seg i Vest-Tigray, inkludert hundrevis, kanskje tusenvis, som er utsatt for vilkårlig internering, er der fortsatt», skriver Human Rights Watch.

Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard gir uttrykk for skuffelse over at det internasjonale samfunnet ikke har tatt situasjonen i Vest-Tigray alvorlig nok.

– Responsen fra Etiopias internasjonale og regionale partnere står ikke i et rimelig forhold til alvoret i de forbrytelser som er blitt begått og som fortsetter å skje i Vest-Tigray, sier hun.

Systematisk tvangsforflytning

Amnesty International og Human Rights Watch anklager etiopiske sikkerhetsstyrker og deres allierte for å ha utført systematisk tvangsforflytning av tigrayere og de har stått bak voldtekt, plyndring og brutale drap, skriver de to organisasjonene i rapporten «We Will Erase You from This land», som ble lansert onsdag.

Omlag 50 000 vest-tigrayere befinner seg i flyktningleirer i nabolandet Sudan, hundretusener av andre lever som internt fordrevne i sentrale og østlige deler av Tigray-regionen.

Rapporten er basert på 15 måneders arbeid med intervjuer med over 400 mennesker, blant dem flyktninger som har dratt til Sudan, og øyenvitner som fortsatt bor i Tigray og andre steder i Etiopia.

I rapporten dokumenterer Amnesty og HRW også gjengvoldtekter mot kvinner fra Tigray, blant dem en kvinne hvis angripere sa de «renset» blodet hennes.

Les mer:

Slik lever sivilbefolkningen under blokaden

Tidligere FN-topp Helen Clark advarer mot folkemord i Etiopia

Systematiske drap i omstridt etiopisk grenseby

Powered by Labrador CMS