Nigerias tidligere president, Olusegun Obasanjo, under en pressekonferranse i regi av Den afrikanske union i dag. AU leder fredsforhandlingene mellom Etiopia og Tigray-provinsen.

AU: Partene i Etiopia har inngått fredsavtale

Etiopias regjering og myndighetene i Tigray-provinsen har inngått en formell fredsavtale og er enige om at kampene skal stanse, opplyser Den afrikanske union.

Publisert Oppdatert

– Fredsavtalen innebærer en ny dag for Etiopia, heter det i en uttalelse fra AU onsdag kveld.

Ifølge AUs spesialutsending, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo, har Etiopias regjering og Tigray-myndighetene også blitt enige om en «organisert, smidig og samordnet avvæpning, samt gjenoppretting av lov og orden, gjenoppretting av offentlige tjenester og uhindret tilgang til humanitær hjelp».

Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) kaller avtalen for en «ny start», og legger til at gruppen har måttet gjøre innrømmelser.

AU har siden tirsdag i forrige uke ledet forhandlingene mellom de to krigførende partene. Møtene har vært holdt i Sør-Afrika, og skulle etter planen pågå ut forrige uke. Men samtalene har fortsatt denne uken, og onsdag kunne unionen melde om et gjennombrudd.

Krigen har vart i to år og ført til en storstilt humanitær krise for sivilbefolkningen i Tigray. Den startet da regjeringen i Addis Abeba besluttet å gjennomføre en offensiv i Tigray for å avsette de regionale lederne, som i lang tid hadde vært på kollisjonskurs med statsminister Abiy Ahmed.

TPLF var tidligere landets mest innflytelsesrike politiske gruppe. Den dominerte også regjeringen i Addis Abeba. Da Abiy ble statsminister, ville han at alle etniske partier skulle samles under en paraply, men TPLF ville ikke være med på statsministerens nye kurs. TPLF beholdt imidlertid makten i egen region, der splittelsen med sentralmyndighetene ble stadig større.

Etiopiske regjeringsstyrker har den siste tiden tatt kontroll over flere byer i den nordlige provinsen. Eritreiske styrker har kjempet side om side med de etiopiske regjeringsstyrkene, men Eritrea er ikke en part i forhandlingene.

Powered by Labrador CMS