Malala Yousafzai kom tirsdag til Karachi for å besøke flomofre og vise omverdenen at det er stort behov for nødhjelp. Det er ti år siden pakistansk Taliban forsøkte å drepe henne. Foto: Julia Nikhinson
Malala Yousafzai kom tirsdag til Karachi for å besøke flomofre og vise omverdenen at det er stort behov for nødhjelp. Det er ti år siden pakistansk Taliban forsøkte å drepe henne. Foto: Julia Nikhinson

Malala tilbake i Pakistan ti år etter drapsforsøket

Fredsprisvinneren Malala Yousafzai kom tirsdag tilbake til fødelandet Pakistan, ti år etter at hun ble skutt i hodet for sin kampanje for jenters utdannelse.

Publisert

Formålet med besøket er å møte mange av ofrene for den ødeleggende flommen som har rasert store områder i Pakistan. Det er andre gang hun drar til hjemlandet etter at hun ble fløyet til Storbritannia for behandling etter attentatet.

Yousafzai var bare 15 år gammel da pakistanske Taliban, en uavhengig gruppe som deler ideologien til afghanske Taliban, skjøt henne i hodet for å stanse aksjonen for skolegang og utdannelse for jenter.

Malala landet tirsdag i Karachi og turen går videre til de flomrammede områdene. Samtidig med besøket protesterte tusener i hennes hjemby Mingora i Swat-dalen mot at den lokale avleggeren av Taliban synes å være på frammarsj.

Les: Flomrammede i Pakistan: – De trenger drikkevann, mat og husly

Les: Bønder i Pakistan kan ha mistet levebrødet for alltid

Fortsatt stort behov for nødhjelp

Organisasjonen Malala Fund sier at hensikten med besøket er å opprettholde verdenssamfunnets oppmerksomhet om de store skadene som det kraftige monsunregnet og flommen har forårsaket og vise behovet for fortsatt nødhjelp.

Den ødeleggende flommen har lagt store områder i Pakistan under vann, gjort åtte millioner mennesker hjemløse og forårsaket skader anslått til 28 milliarder dollar.

Pakistansk Taliban (TTP) utkjempet en årelang opprørskrig som ble slått ned av det pakistanske forsvaret i 2014. Men etter at Taliban kom tilbake til makten i nabolandet Afghanistan, har den pakistanske avleggeren begynt å røre på seg.

TTP hevder å stå bak flere titall angrep bare de siste ukene, særlig mot sikkerhetsstyrkene og eldre i stammesamfunnet som motarbeider dem.

Powered by Labrador CMS