Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at én million syriske flyktninger skal bosettes i Nord-Syria. Human Rights Watch har dokumentert at hundrevis er deportert mot sin vilje.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har varslet at én million syriske flyktninger skal bosettes i Nord-Syria. Human Rights Watch har dokumentert at hundrevis er deportert mot sin vilje.

Human Rights Watch:

Tyrkia har tvangsreturnert hundrevis av syriske flyktninger

Mellom februar og juli i år har tyrkiske myndigheter pågrepet og deportert hundrevis av syriske menn og gutter til Syria, ifølge Human Rights Watch. Det er på høy tid at EU anerkjenner at Tyrkia er utrygt for asylsøkere, mener organisasjonen.

Publisert Oppdatert

– I strid med internasjonal lov har tyrkiske myndigheter samlet hundrevis av syriske flyktninger, til og med enslige barn, og tvunget dem tilbake til Nord-Syria, sier Nadia Hardman, som forsker på flyktninger og migranters rettigheter for Human Rights Watch (HRW).

Til HRW forteller deporterte syrere at de enten ble pågrepet hjemme hos seg selv, på jobb eller på gaten. De fleste forteller at de skal ha blitt slått, mishandlet og tvunget til å signere et dokument som sier at de går med på frivillig retur.

Deretter skal de ha blitt kjørt til grensen og tvunget til å ble de kjørt til grensen og ble tvunget over av væpnede menn.

– Dumper flyktninger

Tyrkia har ikke sluttet seg til FNs flyktningkonvensjon, men har likevel gitt midlertidig beskyttelse til 3,6 millioner syrere som har flyktet fra krigen i hjemlandet.

– Men nå ser det ut som om Tyrkia forsøker å gjøre Nord-Syria til et sted der de kan dumpe flyktninger, sier Hardman.

Hun mener at det er på høy tid at EU anerkjenner at Tyrkia ikke er et trygt sted for asylsøkere.

Tyrkia har tidligere avvist anklager om at syrere er tvangsreturnert til hjemlandet.

Landet er bundet av internasjonal lover som forbyr tvangsretur av personer til et sted der de risikerer forfølgelse, tortur og drap.

I september fastslo FNs granskningskomité for Syria nok en gang at Syria ikke er trygt for retur.

I 2016 inngitt EU en avtale om retur av flyktninger og migranter som tar seg til Hellas, og har gitt landet milliarder av euro i støtte for å håndtere konsekvensene av flyktningkrisen.

Avtalen har imidlertid ikke fungert etter hensikten, og Hellas og Tyrkia krangler fortsatt om hvem som har ansvaret for mennesker som forsøker å ta seg til EU for å søke asyl, enten via Egeerhavet eller via landegrensen nordøst i Hellas

Vil bosette én million

I mai sa president Recep Tayyip Erdogan at Tyrkia vil bosette én million syriske flyktninger i Nord-Syria, der landet ved hjelp av tyrkisk-støttede opprørere har okkupert områder som tidligere var kontrollert av syriskkurdiske styrker.

Den siste tiden har mer ytterliggående islamister overtatt kontrollen i flere av disse områdene, og observatører mener det må ha skjedd med stilltiende aksept fra tyrkiske myndigheter.

Det spekuleres også på om det har sammenheng med at Tyrkia vurderer å normalisere forholdet til Syrias president Bashar al-Assad, som krever at Tyrkia trekker seg ut slik at de kan gjennomføre en offensiv mot opprørerne i området.

– Fortsatt utrygt

HRW understreker at Syria fortsatt er utrygt for syriske flyktninger, og at mange av dem som blir returnert, kommer fra områder som er kontrollert av regimet.

– Det syriske regimet er det samme som gjorde seks millioner mennesker til flyktninger, og som begikk grove menneskerettsbrudd mot sine egne borgere, selv før opprøret begynte, understreker HRW.

Organisasjonen påpeker samtidig at deportasjonene står i sterk kontrast til den sjenerøsiteten som Tyrkia har vist ved å ta imot flere flyktninger enn noe annet land i verden, og nesten fire ganger flere enn hele EU har tatt imot til sammen.

Da krigen i Syria startet i 2011 og syrere etter hvert begynte å strømme over grensen, ble de tatt imot med åpne armer. Men etter hvert har holdningene endret seg, og det er meldt om angrep både mot syriske boliger og forretninger.

Powered by Labrador CMS