Folk fra den tyrkiske organisasjonen IHH bærer ut et lik fra ruinene i byen Derna. Å fjerne lik raskt er viktig for å unngå epidemier, understreker hjelpeorganisasjoner. Foto: IHH / AP / NTB

Libya-flommen: – Penger er viktigste norske bidrag

Norges største nødhjelpsorganisasjoner får dramatiske rapporter fra sine ansatte og partnere om situasjonen på bakken i flomrammede Libya. Penger er det viktigste Norge kan bidra med foreløpig, mener Røde Kors og Flyktninghjelpen.

Publisert Oppdatert

 – Det er store ødeleggelser og hele bydeler står under vann. Situasjonen er veldig vanskelig, sier Kristina Soleng, nødhjelpskoordinator i Røde Kors.

Libyas Røde Halvmåne har god kapasitet og høy kompetanse, forsikrer nødhjelpskoordinator Kristina Soleng, her fotografert i Syria. Foto: Olav A. Saltbones, Norges Røde Kors

Det var søndag at ekstremværet traff Libya og nedbørsmengdene fikk to demninger i dalen ovenfor byen Derna til å briste. Libyske helsemyndigheter rapporterer om minst 5100 døde foreløpig, mens om lag 9000 er savnet. 

– Libya Røde Halvmåne var forberedt på ekstremværet, men omfanget av katastrofen kunne de ikke ane noe om, sier Soleng.

Søk-og-redning og førstehjelp

Soleng forteller at hovedfokus for hjelpearbeidet foreløpig er på søk-og-redning og førstehjelp. Etter hvert vil arbeidet dreie mer mot generell helsehjelp, psykososial støtte, vann og sanitær og mat.

Hun mener det viktigste Norge foreløpig kan bidra med er pengestøtte til hjelpeoperasjonen.

– Røde Halvmåne i landet har et stort apparat, blant annet i form av et stort antall frivillige med stor kunnskap og kjennskap til de lokale forholdene. De etterspør foreløpig ikke ekstra folk, men heller økonomiske ressurser, sier Soleng.

Hun viser til at det internasjonale Røde Kors også står klare med et stort apparat og kan tilby ressurser dersom den libyske organisasjonen ønsker dette.

– Dette apparatet kan raskt skaleres opp, sier Soleng.

Røde Kors-representanten berømmer samtidig nordmenns givervilje overfor de nødstedte etter naturkatastrofene i Marokko og Libya. I løpet av få dager er det samlet inn rundt 3,3 millioner kroner fra norske privatpersoner og næringsliv.

– Kronisk underfinansiert 

– Nødhjelpsoperasjoner i Libya har vært kronisk underfinansiert i flere år. Nå er tiden inne for å vise solidaritet med befolkningen og hjelpe dem med det lange gjenoppbyggingsarbeidet som venter, sier Flyktninghjelpens landdirektør for Libya Dax Bennet Roque i en pressemelding tirsdag.

Organisasjonens landteam i Libya rapporterer om en katastrofal situasjon for noen av de svært fattige lokalsamfunnene langs landets nordlige kyst.

– Hele landsbyer er rammet av flommen og dødstallene fortsetter å stige. Mange familier har mistet alle eiendelene sine og redningsarbeidere leter etter savnede. Titusenvis av mennesker er drevet på flukt uten utsikter til å kunne reise hjem, sier Roque.

Den erfarne nødhjelpsarbeideren viser til at mennesker over hele Libya i flere år har vært rammet av konflikter, fattigdom og fordrivelse.

Forventer fluktbølge

– Flomkatastrofen vil bare forverre situasjonen for disse menneskene. Sykehus og krisesentre vil bli overbelastet av den store fluktbølgen forårsaket av uværet, sier Roque.

Et dronebilde av byen Derna, med dalsøkket hvor demningene brast i bakgrunnen. Flomvannet rev med seg hele kvartaler av boliger som ble skylt ut i Middelhavet. Foto: Ayman Al-Sahili / Reuters / NTB

Flyktninghjelpen har et team på rundt 130 mennesker i Libya og et årlig budsjett på rundt 100 millioner kroner. Nå trengs det imidlertid ytterligere midler for å bistå nødstedte mennesker.

– Vi vil samarbeide med lokale partnere for å gi sårt tiltrengt nødhjelp, husly, mat og drikkevann til mennesker som er rammet. Vi ber om rask respons og umiddelbar finansiering fra internasjonale givere slik at vi kan nå ut med nødhjelp til de berørte områdene, sier landdirektøren.

 

Powered by Labrador CMS