En gruppe eksiliranere saksøker president Ebrahim Raisi og mener han ikke har immunitet i USA dersom han kommer til FNs hovedforsamling i høst.

Saksøker Irans president – skal ha vært medlem av «dødskommisjon»

En gruppe eksiliranere har levert inn et søksmål i New York mot Irans president Ebrahim Raisi, med håp om at han blir pågrepet når FNs hovedforsamling møtes i september.

Publisert Oppdatert

Det nasjonale motstandsrådet for Iran (NRCI) anklager Raisi for drap og tortur i 1988 da myndighetene i Iran slo hardt ned på opposisjonelle. I søksmålet hevder de at han var medlem av en såkalt «dødskommisjon», en gruppe på fire dommere som beordret tusenvis av henrettelser og tortur av medlemmer av opposisjonspartiet MEK. Sistnevnte er i dag NCRIs største partner.

Lignende påstander er fremsatt i søksmål i England og Skottland.

Saksøkerne krever erstatning for tortur, utenomrettslige likvideringer, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. De hevder også at Raisi ikke har immunitet i USA som statsoverhode eller offisiell representant til FNs hovedforsamling neste måned.

– Han er ikke diplomat, og han er faktisk heller ikke statsoverhode, sier advokat Steven Schneebaum, som representerer saksøkerne.

Selv om Raisi er president, er det Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei som formelt er landets statsoverhode.

USAs utenriksdepartement sier visumsaker er underlagt taushetsplikt, men sier USA har en forpliktelse til å slippe inn «utenlandske dignitærer».

– Som vertsland for FN, har USA en generell forpliktelse til å utstede visum til representanter for FNs medlemmer, så de kan reise til FN-hovedkvarteret, sier talsperson Vedant Patel.

Dømt for krigsforbrytelser

Tidligere i år ble iranske Hamid Noury dømt til livstid i fengsel i Stockholm tingrett for brudd på folkeretten.

Noury var ansatt i Gohardasht-fengselet utenfor hovedstaden Teheran på 1980-tallet og var tiltalt for å ha hatt en finger med i spillet da iranske myndigheter henrettet tusenvis av regimekritikere og medlemmer av gruppen Folkets Mujahedin i 1988.

Ordren skal den gang ha kommet fra landets øverste leder, ayatolla Khomeini.

Ifølge vitner og anklagere skal Noury ha vært assistenten til nåværende president Raisi i den nevnte «dødkommisjonen».

Saken vekket enorm interesse mens den pågikk i Sverige, og flere mener det er en av de mest bemerkelsesverdige rettssakene i svensk historie.

Powered by Labrador CMS