Den palestinske menneskerettsorganisasjonen Al-Haq er satt på Israels terrorliste og fikk lokalene sine stengt i forrige uke. Israels sikkerhetstjeneste Shin Bet har innkalt lederen Shawan Jabarin (bildet) til avhør, noe han nekter

Hemmelig rapport:

CIA avviser Israels påståtte terrorbeviser

CIA avviser i en hemmeligstemplet rapport Israels terroranklager mot seks palestinske organisasjoner, blant dem flere norskstøttede, ifølge The Guardian.

Publisert Oppdatert

Israel hevder at de palestinske organisasjonene, blant dem de to norskstøttede menneskerettsorganisasjonene Al-Haq og Addameer, kontrolleres av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

I forrige uke stormet israelske soldater kontorene deres i Ramallah på den okkuperte Vestbredden, boltet igjen dørene og truet med å fengsle de ansatte dersom de ikke legger ned arbeidet.

Både FN, USA og europeiske land som Norge har protestert mot terrorstemplingen og etterlyser beviser, noe Israel på sin side hevder å ha lagt fram.

Les også: Israel stengte kontorene til palestinske menneskerettsorganisasjoner

Ikke skyldige

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) avviste dette overfor NTB i midten av juli.

– Det materialet vi har mottatt fra Israel, er etter vårt syn ikke tilstrekkelig til å begrunne terrorlistingen av de seks organisasjonene, slo hun fast.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA trekker samme konklusjon etter å ha gått gjennom Israels påståtte beviser, skriver The Guardian , som har snakket med flere kilder med kjennskap til rapporten.

CIA-rapporten «sier at disse gruppene ikke er skyldige i noe som helst», sier en av avisas kilder.

Dette bekreftes av en annen kilde, som understreker at CIA-rapporten er hemmeligstemplet.

Les også: Palestinakomiteen til Huitfeldt: – Ikke nok å være opprørt

USA-kritikk

Biden-administrasjonen har ikke offentlig kritisert terrorstemplingen eller aksjonen mot de palestinske organisasjonene, men har gjort det klart at USA ikke kommer til å gjøre det samme.

– VI kommer ikke til å følge etter, og vi kommer ikke til å endre vår tilnærming til disse organisasjonene, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price til The Guardian.

Omar Shakir, som leder Human Rights Watchs virksomhet i de palestinske områdene, er kritisk.

– USA har altfor lenge lukket øynene, og i noen tilfeller også gitt grønt lys til den israelske regjeringens overgrep, sier han.

Les også: Israel har stevnet palestinsk menneskerettsleder

Sikkerhetsrådet

Norge har protestert overfor Israel og vil ta de israelske soldatenes aksjon mot palestinske menneskerettsorganisasjoner opp i Sikkerhetsrådet torsdag, sier Huitfeldt til NTB.

– Sammen med 16 andre europeiske land og EU uttrykte Norge i går vår dype bekymring til israelske myndigheter om rassiaene og stengningene av palestinske sivilsamfunnsorganisasjoner, sier hun.

– Vi er nå i kontakt med FN, andre land og sivilsamfunnsaktører for å vurdere konsekvenser av hendelsen og videre håndtering i saken. Vi vil ta saken opp i det månedlige møtet om den israelsk-palestinske konflikten i Sikkerhetsrådet 25. august, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS