Folk med maske i nærheten av Corabastos-markedet i Colombias hovedstad Bogota. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

SISTE NYTT: Internasjonal vaksineallianse får 83 milliarder kroner

Internasjonal vaksineallianse får 83 milliarder kroner *FN: 1.300 sivile drept i Kongo de siste åtte månedene * Fiji erklærer seg virusfri * Rekordmange koronarelaterte dødsfall i Brasil – forbigår Italia * Helgestengt i 15 tyrkiske byer * Covid-19 kobles til økt tjuvjakt i Indonesia * Hongkongs innbyggere tenner lys i hele byen for å markere Tiananmen-massakren * Syklon i India fører til 100.000 evakueringer * 60 millioner kan havne i ekstrem fattigdom

Publisert

Tyrkia innfører en to dager lang nedstenging av 15 byer i landet for å hindre spredningen av koronaviruset.

Det opplyser landets innenriksminister tidlig fredag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

I uttalelsen heter det at bakerier og utvalgte butikker får holde åpent under nedstengningen.

Tyrkia begynte fra mandag av en gradvis gjenåpning av landet. Blant annet startet et begrenset antall innenlandsflygninger igjen, og også kafeer, restauranter, parker og museer åpnet.

Til sammen 167.410 er registrert smittet av covid-19-viruset i Tyrkia, og 4.630 av dem har dødd, viser tall fra Worldometers. (NTB)

------------------

11:00 4. juni

Covid-19 kobles til økt tjuvjakt i Indonesia

Koronapandemien har ført til økt tjuvakt på Sumatra i Indonesia. Mange tyr til ulovlig jakt for å skaffe mat på bordet eller tjene penger, sier naturvernere.

- Våre folk fant mange flere snarer og feller i skogen i mars, april og mai, sammenlignet med tidligere måneder, sier viltkoordinator Dedi Yansyah i Leuser Conservation Forum.

- På grunn av isolasjonstiltak som følge av covid-19, har folk altfor mye ledig tid, så de går på jakt - både for pengenes og for matens skyld, sier han.

Skogene på Sumatra huser flere av verdens mest truede arter, som orangutang og sumatratiger. Tjuvjegerne går blant annet etter hjort, serovgeiter og tigre, ifølge Yansyah.

Dana Tarigan i miljøverngruppen Walhi sier den økte tjuvjakten skyldes at viltoppsynet har færre patruljer etter at flere verneområder er stengt for turister på grunn av koronautbruddet.

- Myndighetens sikkerhetspersonell er opptatt med covid-19, men også før utbruddet var håndhevingen av reglene svak, sier Tarigan.

-------------------------------
1o:30 4. juni

Hongkongs innbyggere tenner lys i hele byen for å markere Tiananmen-massakren

Kinesiske myndigheter nedla forbud mot den tradisjonelle Tiananmen-markeringen i Hongkong av smittevernhensyn. Nå har innbyggerne funnet en vei rundt forbudet.

Istedenfor det tradisjonelle havet av levende lys i Victoria-parken i sentrum av byen, er planen nå at det skal tennes lys i hele byen klokka 20.00 lokal tid, og deretter holde et minutts stillhet, skriver Reuters.

4. juni 1989 grep det kinesiske militæret inn mot demonstrasjoner for demokrati og menneskerettigheter på Tiananmen-plassen i hovedstaden Beijing. Tusenvis av demonstranter ble drept, men det nøyaktige antallet er ukjent.

Lystenningen i Hongkong har pleid å være den eneste lovlige markeringen av hendelsen på kinesisk territorium, men i år ble den forbudt, angivelig av smittevernhensyn. Fjorårets markering var ekstra stor, fordi mange hongkongkinesere mener byen er i ferd med å miste sin uavhengige status i Kina. (NTB)

-----------------------

11:00 3. juni

Syklon i India fører til 100.000 evakueringer

En kraftig syklon som traff India onsdag, har ført til 100.000 evakueringer. Den treffer delstaten Maharashtra, som allerede er hardt rammet av koronaviruset.

Mange av dem som har blitt evakuert, er fra sårbare og lavtliggende områder i delstaten Maharashtra, der Mumbai er hovedstaden.

De nasjonale krisemyndighetene har samtidig styrket beredskapen for å sikre at landets sykehus har nok strømkapasitet.

Millionbyen Mumbai er byen i India der det er registrert flest koronatilfeller, over 40.000.

Generalsekretær Bidisha Pillai for Redd Barna i India uttrykker bekymring for barns sikkerhet i forbindelse med syklonen.

- Vi frykter for barns sikkerhet i Mumbai og staten Maharashtra, hvor syklonen Nisarga er ventet onsdag. Mumbai står allerede overfor en helsekrise på grunn av koronaviruset. Om sykehus og klinikker blir skadd av syklonen, vil ikke byen kunne ivareta koronapasientene, sier han i en uttalelse. (NTB)

--------------------

10:10 3. juni

60 millioner kan havne i ekstrem fattigdom

Covid 19-pandemien og tiltakene for å hindre smittespredning rammer fattige land hardt. 60 millioner mennesker verden over kan bli presset ut i ekstrem fattigdom, ifølge direktør David Malpass i Verdensbanken i en pressemelding. I forbindelse med en ny utgave av bankens rapport Global Economic Progress tar Malpass til orde for at det må gjøres tiltak nå for å redusere de langsiktige skadevirkningene på økonomien i utviklingsland. (ba)

----------------------
02:45 3. juni

Kina holdt tilbake koronainformasjon

Mens Verdens helseorganisasjon (WHO) i januar offentlig lovpriste Kinas koronainnsats, var frustrasjonen stor på bakrommet, viser dokumenter fra organisasjonen.

Det er nyhetsbyrået AP som har fått tilgang til dokumentene, som viser en frustrasjon i WHO over å ikke få tilgang til nødvendig informasjon for å bekjempe spredningen av koronaviruset.

WHO lovpriste Kina flere ganger for å gjøre en god jobb med å bekjempe koronaviruset og takket landet for umiddelbart å dele informasjon om virusets genetiske sammensetning.

Tross bifallsytringene gikk det mer enn en uke før informasjonen ble delt. Årsaken skal være streng informasjonskontroll i det kinesiske helsevesenet, viser flere intervjuer og interne dokumenter. (NTB)

---------------------
02:30 3. juni

Tjue journalister døde av koronavirus i Peru

Minst 20 journalister har dødd etter å ha blitt smittet av koronavirus i Peru. De fleste ble smittet mens de rapporterte om pandemien.

De døde journalistene hadde i mange tilfeller lite eller dårlig beskyttelsesutstyr, opplyser landets journalistorganisasjon.

Peru er blant de hardest rammede landene i Latin-Amerika med mer enn 170.000 smittede og 4.600 døde.

Mange av journalistene ble smittet mens de var på jobb og rapporterte fra markeder, gater og sykehus. (NTB)

-----------------
13:30 2. juni

Jemen-appell: Løfter om 13 milliarder kroner

Under en giverkonferanse for Jemen er det kommet løfter om rundt 13 milliarder kroner. Men pengene dekker bare noe av behovet i det krigsherjede landet.

Summen på 1,35 milliarder dollar er omtrent halvparten av det FN på forhånd håpet å få inn.

Over 5,5 millioner mennesker kan miste tilgang til mat, vann og medisiner i Jemen. Internasjonale hjelpeorganisasjoner ber innstendig om bidrag.

Mangelen kan utløse en massiv sultkatastrofe og pandemiutbrudd av blant annet kolera og koronavirus, advarer hjelpeorganisasjonene.

Situasjonen i det krigsrammede landet har blitt ytterligere forverret av koronapandemien. Samtidig er det fare for svikt i den nødvendige internasjonale bistanden.

En internasjonal donorkonferanse arrangert av FN og Saudi-Arabia avholdes tirsdag for å samle bistandspenger til Jemen. Norge er blant deltakerne på konferansen.

I forbindelse med konferansen går 24 av verdens ledende bistands- og nødhjelpsorganisasjoner sammen for å oppfordre verdens land om å bidra.

Blant organisasjonene er CARE, International Rescue Committee, Islamic Relief, Meìdecins du Monde, norske Flyktninghjelpen, Oxfam og Redd Barna.

De påpeker også at dette er en kritisk fase for å sikre nødhjelp, men at en slutt på krigshandlingene er avgjørende for å få slutt på lidelsene i Jemen.

- Fred er den eneste måten å garantere Jemens fremtid. Vi ber alle regjeringer som deltar på konferansen om å legge press på de krigførende parter om å umiddelbart iverksette en landsomfattende våpenhvile og gjenoppta fredssamtaler.

Norge har så langt satt av 175 millioner kroner til humanitær bistand til Jemen. Bistanden distribueres gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og frivillige organisasjoner som jobber med lokale organisasjoner i landet. (NTB)

----------------------------------
12:00 2. juni

Først koronadødsfall i overfylt rohingya-leir

En 71 år gammel rohingya-flyktning er død etter å ha blitt koronasmittet i en overfylt leir i Bangladesh. Det er det første koronadødsfallet i leiren.

Den 71 år gamle mannen døde tirsdag morgen, to dager etter at han testet positivt for viruset, opplyser lokale helsemyndigheter. Ni personer i mannens familie er satt i karantene.

Så langt har 30 personer testet positivt for viruset i leiren. Som følge av utbruddet er de over 700.000 beboerne i leiren innestengt, og kun helsearbeidere med akutte oppdrag får lov til å komme inn. (NTB)

--------------------------
05:30 2. juni

Latinamerikanske land gjenåpner på tross av stor smitteøkning

Latin-Amerika har blitt koronapandemiens nye episenter, men likevel begynner flere land å gjenåpne økonomien og samfunnet.

Brasil, Mexico og Colombia er blant landene som tok nye steg mot å gjenåpne landet denne uken. Fra lørdag til søndag økte antallet smittetilfeller med 16.409 tilfeller i Brasil, 3.152 i Mexico og 1.147 i Colombia.

Mexico regnes fortsatt å være i en kritisk fase i spredningen av viruset, mens Brasil og Colombia trolig ennå ikke har nådd toppen.

Turistnæringen i regionen Quintana Roo i Mexico startet mandag å forberede seg på å ta imot turister fra 8. juni etter to måneder med en omfattende nedstenging.

Gjenåpningen gjelder også bilproduksjon, gruvedrift og byggebransjen.

Forrige uke lanserte den mexicanske regjeringen en «trafikklysplan» for gjenåpning av landet og økonomien. I røde soner kan bare nødvendige næringer starte opp igjen. Det gjelder blant annet hovedstaden Mexico City fram til tidligst 15. juni.

I Colombia har president Ivan Duque utvidet restriksjoner til slutten av juni og ber folk om å holde seg hjemme. Men han har samtidig tillatt gjenåpning av flere sektorer fra mandag, inkludert kjøpesentre, frisører, museer og biblioteker.

Det gjelder derimot ikke for hovedstaden Bogota, der deler av byen med stor smittespredning er blitt satt under enda strengere restriksjoner. Så langt har hovedstaden alene mer enn 10.000 bekreftede smittetilfeller.

Med gjenåpningen følger sikkerhetstiltak, som begrenset antall folk i butikker, febersjekk og bruk av munnbind.

Brasil har mer enn 500.000 bekreftede smittetilfeller og er dermed landet i verden med flest tilfeller etter USA. Men to delstater har gjenåpnet. (NTB)

------------------------------

WHO sier de vil fortsette å samarbeide med USAID

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier de fremdeles ønsker å samarbeide med USA trass i president Donald Trumps avgjørelse om å kutte båndene med dem.

Tedros sier at USAs bidrag til Verdens helseorganisasjon (WHO) opp gjennom årene har utgjort en stor forskjell, og at det er organisasjonens ønske at samarbeidet fortsetter.

Trump kunngjorde i slutten av mai at de trekker seg helt fra samarbeidet med WHO og avslutter medlemskapet sitt. (NTB)

---------------------

Minst 15 døde etter tropisk storm i El Salvador

15 personer har mistet livet og over 7.000 er evakuert i El Salvador som følge av den tropisk stormen Amanda, opplyser myndighetene. Sju personer savnet.

I nabolandet Guatemala er nesten 600 personer evakuert. Rundt 1.200 hus er ødelagt i de to landene som følge av stormens herjinger.

Det er ventet at Amanda vil fortsette sine herjinger, og at Mexico, Belize og Honduras vil bli rammet av heftig regnvær den neste tiden. (NTB)

-----------------------------

Nytt ebolautbrudd i Kongo

Helsemyndighetene i Kongo har erklært det ellevte ebolautbruddet i landets historie, bare uker før de hadde håpet å erklære slutten på det tiende.

Helseminister Eteni Longondo sier at fire personer har mistet livet til nå i byen Mbandaka, som ligger nordøst i Kongo.

Landet hadde satt en frist i april som etter planen skulle markere ebolapandemien i landet for over, noe som kan skje hvis det har gått 42 dager uten et nytt bekreftet tilfelle. Bare dager før fristen ble imidlertid en ny person bekreftet smittet.

Ebolaepidemien i Kongo brøt ut i august 2018 og har siden krevd 2.280 liv, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). (NTB)

Powered by Labrador CMS