Utenriksminister Anniken Huitfeldt redegjorde tirsdag for Norges to år i Sikkerhetsrådet på Stortinget og konkluderte med at Norge har spilt en viktig rolle på flere områder. Under den påfølgende debatten på torsdag la Huitfeldt på vegne av regjeringen fram forslaget om at Norge skal søke igjen for perioden 2039-40. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen:

Vil at Norge skal søke om plass i Sikkerhetsrådet igjen – i 2039

Under stortingsdebatten om Norges to år i FNs sikkerhetsråd torsdag, foreslo utenriksminister Anniken Huitfeldt at Norge skal søke om plass igjen i 2039-40. Forslaget fikk umiddelbart støtte fra Høyre.

Publisert Oppdatert

Det var under debatten på Stortinget torsdag, partiene diskuterte hva Norge har oppnådd i løpet av sine to år i Sikkerhetsrådet, at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) var tidlig ute med forslaget om at Norge bør søke medlemskap igjen – for perioden 2039-2040.

– Vi har oppnådd mange resultater for mennesker som bor i konfliktområder, og flere av vedtakene hadde ikke skjedd uten at Norge var der. Så det har betydningen hvem som sitter i Sikkerhetsrådet. Regjeringen mener derfor Norge igjen bør søke medlemskap i Sikkerhetsrådet i perioden 2039 til 2040, sa Huitfeldt og ba partiene på Stortinget legge fram sitt syn på saken.

Utenriksministerens forslag fikk umiddelbart støtte fra den forrige utenriksministeren, Høyres Ine Eriksen Søreide.

– At Norge igjen søker medlemskap i Sikkerhetsrådet for 2039 -40, har Høyres fulle støtte, sa hun.

Venstre kom også raskt med støtte til forslaget.

Les også: Frykt og avsky i Sikkerhetsrådet

– Styrker Norges sikkerhet

– Et sterkt FN og beslutningsdyktig Sikkerhetsråd er avgjørende også for Norges sikkerhet, sa utenriksministeren under debatten.

Hun viste til at Norge i løpet av sine to år med sete i rådet har vært en «konstruktiv problemløser».

Huitfeldt trakk også fram at Norge har spilt en viktig rolle på en rekke områder, blant annet i arbeidet viktige resolusjoner for Afghanistan og Syria, samt arbeidet for kvinner, fred og sikkerhet. Hun trakk videre fram Norges rolle i fordømmelsen av Russlands invasjon av Ukraina.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, som under debatten var langt mer kritisk til verdien av at Norge sitter i Sikkerhetsrådet enn flertallet på Stortinget, var imidlertid skeptisk til forslaget fra regjeringen.

– Om 16 år er jeg 75 år. Jeg tror vi skal la det renne litt vann i havet før vi støtter et sånt forslag. Det blir litt meningsløst, sa Tybring-Gjedde.

Les også: Ett døgn på overtid: Sikkerhetsrådet forlenger nødhjelpskorridor til Syria

Blir sjette gang

Hvis Norge får en plass i Sikkerhetsrådet i 2039-40, blir det i så tilfelle sjette gang Norge sitter i FNs sikkerhetsråd. Det tidligere toårsperiodene Norge har hatt i rådet, er 1949-1950, 1963-1964, 1979-1980 og 2001-2002. Og nylig avsluttede 2021-2022.

Kampanjen for at Norge skulle få plass i 2021-22, kostet rundt 34 millioner kroner i direkte kostnader.

UD beskriver «valgkampen» slik på sine hjemmesider:

«I forkant av valget gjennomførte Norge en valgkampanje i perioden 2016-2020 som i hovedsak besto av omfattende diplomatisk virksomhet overfor FNs medlemsland for å fremme Norge som samarbeidspartner i FN og norsk utenrikspolitikk.»

Powered by Labrador CMS