Nødhjelpskorridoren til Syria har vært åpen siden 2014, men stenger nå siden FNs sikkerhetsråd ikke ble enige om å forlenge mandatet. Bildet viser FN-nødhjelp som kom til Syria i 2021.

FNs nødhjelpskorridor stenger:  – En trist dag for det syriske folk

FNs sikkerhetsråd ble ikke enige om å forlenge nødhjelpskorridoren fra Tyrkia til Syria, som har vært en livlinje for 4,1 millioner mennesker.

Publisert Oppdatert

FN-mandatet, som har holdt nødhjelpskorridoren til den opprørskontrollerte nordvestlige delen av Syria åpen siden 2014, utløp mandag.

FNs generalsekretær António Guterres ba om at mandatet ble forlenget med tolv måneder, men etter tautrekking blant Sikkerhetsrådets medlemmer ble det lagt et kompromissforslag om ni måneder forlengelse på bordet. 

Dette ble stanset av Russland som benyttet seg av vetoretten, og Kina avsto fra å stemme.

– Dette er en trist dag for det syriske folk. Det vi akkurat nå ble vitne til, hva verden ble vitne til, var en ytterst grusom handling, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield etter avstemningen.

Guterres skuffet

Russland fremmet deretter sitt eget forslag om å holde korridoren åpen i seks måneder, men var sammen med Kina alene om å stemme for dette. Ti andre medlemsland avsto fra å stemme, mens USA og Frankrike stemte imot.

Guterres legger ikke skjul på at han er skuffet etter tirsdagens møte i Sikkerhetsrådet.

– Generalsekretæren ber alle rådets medlemmer om å mangedoble innsatsen for å sikre fortsatt leveranse av nødhjelp, sier talsmannen Stephane Dujarric.

Jordskjelv

Behovet for nødhjelp økte kraftig da Idlib-området nordvest i Syria ble rammet av et kraftig jordskjelv i februar.

Syrias president Bashar al-Assad åpnet da to regjeringskontrollerte grenseoverganger til Tyrkia for nødhjelpssendinger. I mai forlenget han åpningen av disse fram til midten av august.

Disse to overgangene er ikke nevnt i resolusjonene som mandag lå på Sikkerhetsrådets bord, og Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia antydet under debatten at de vil bli holdt åpne.

Reagerer sterkt

Det har også tidligere vært hard tautrekking i FNs sikkerhetsråd når mandatet til FNs nødhjelpskorridor skulle forlenges, og mandatet har flere ganger utløpt. Få dager senere har det imidlertid blitt fremmet og vedtatt kompromissforslag som har sikret gjenåpning.

Hjelpeorganisasjoner reagerer sterkt på nyheten om at FNs nødhjelpskorridor nå stenges.

– Sikkerhetsrådets risikerer med sin unnlatelse livet til hundretusenvis av barn, barn som ikke har kjent annet enn konflikt og liv i leirer. Etter februars dødelige jordskjelv trenger vi nå mer enn noen gang tidligere mer tilgang, ikke mindre, sier Kathryn Achilles i Redd Barna.

– Behovet for nødhjelp er rekordstort i Syria, som fortsatt står midt oppe i en stor og akutt krise, sier lederen i International Rescue Committee, David Miliband.

Katastrofale konsekvenser

Generalsekretær Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge er også skuffet.

– Det er trist at Sikkerhetsrådet ikke ser ut til å ha klart å enes om noe så grunnleggende som å gi mennesker livsnødvendig nødhjelp, sier han til NTB.

Det vil ha katastrofale konsekvenser for de 4,1 millionene mennesker som er avhengige av nødhjelp, for å overleve, fortsetter Georgsen.

– Full, trygg og uhindret humanitær tilgang må beskyttes, og det er påtrengende å finne løsninger for tilgang til bistand i Nordvest-Syria. Den endeløse syklusen av veto og kortsiktige fornyelser er rett og slett uholdbar, slår Amnesty International fast.

Powered by Labrador CMS