Klimaflyktninger uten beskyttelse

Klimaendringer fordriver millioner av mennesker fra sine hjem. Barn strever for å overlever. Miljøkrisen er en av verdens største humanitære utfordringer. Klimaflyktninger må få økt beskyttelse. Dette kommer fram i to nye rapporter.

Publisert

Med hver sin rapport ønsker både Flyktninghjelpen og Redd Barna å påvirke klimatoppmøtet i København.

Rapporten ”Climate Changes: People Displaced” viser de konkrete følgene av klimaendringene som skal diskuteres i København:

* FNs klimapanel slår fast at 150 millioner mennesker vil innen år 2050 kunne bli fordrevet som følge av klimaendringer. Andre forskere mener tallet vil ligge nærmere 200 millioner.

* Minst 20 millioner mennesker ble fordrevet av klimarelaterte katastrofer som flom og storm i 2008. De fleste i Asia.

* I Somalia har tørkesyklussen gått fra en gang i tiåret til å bli en konstant krise som gjentar seg nesten årlig.

Flyktninghjelpen slår fast at de fleste av de som må flytte på grunn av tørke, eller flom vil sannsynligvis bli boende i eget land som internt fordrevne. Likevel er det noen klimaflyktninger som vil måtte krysse landegrenser.

Bedre lovverk

– Mennesker som drives på flukt av klimaendringer har ikke tilstrekkelig beskyttelse i dagens lovverk, særlig når de flykter over landegrenser, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen. 

 Hun viste til at Flyktningkonvensjonen fra 1951 gjelder kun for dem som flykter fra forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, sosial tilhørighet eller politisk oppfatning.

– Stater må sørge for at de som flykter av klimarelaterte årsaker får adgang til beskyttelse. Noen land – som Sverige og Finland – gir allerede beskyttelse mot retur til områder rammet av naturkatastrofer, påpeker Rasmusson.

– Det er viktig at internasjonale lover og konvensjoner gjennomgåes og tar høyde for å kunne gi beskyttelse og hjelp til de som har måttet rømme fra naturkatastrofer eller mer langsomme klimaendringer, heter det i rapporten ”Climate Changes: People Displaced”.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre hilste rapporten velkommen og ønsket enda mer forskning og innspill omkring klimarelatert flukt.

– Disse menneskene har et beskyttelsesbehov som det internasjonale samfunnet må finne svar på, sier Støre. Samtidig som han understreket at man ikke måtte overse behovet om å få tallfestede forpliktelser om utslipsreduksjoner i København.

Forfatteren av rapporten, Vikram Kolmannskog, sa seg enig i det, men føyde til:

– Det er viktig å få til en virkelig humanitær klimaavtale.

Trussel mot barn

I rapporten ”Feeling the heat – child survival in a changing climate”, viser Redd Barna at klimaendringer er den største globale helsetrusselen for barn i dette århundre.

Rapporten påpeker at klimaendringer vil for eksempel kunne føre til økt spredning av malaria.

– Det er fortsatt mulig å unngå de verste konsekvensene av klimaendringer. Regjeringer må forplikte seg til modige og bindende internasjonale avtaler for å redusere utslipp av farlige klimagasser, konkluderer rapporten fra Redd Barna.

Powered by Labrador CMS