
Aktivitetsrom børster støv av Nansen
– Kjempegøy! Det er dommen fra Hanna Lein-Mathisen (8) i testpanelet som har testet aktivitetsrommet «Nansen og jeg» på Nobels Fredssenter.
Til neste år er det 150 år siden Fritjof Nansen ble født, og det skal markeres over hele Norge. Nobels Fredssenter i Oslo satser på barn og unge og introduserer dem til verdens flyktningproblematikk gjennom historien til Nansen, interaktivitet, humor og lek.
– Svært vellykket, ifølge Hanna (8) og Serina (10) Lein-Mathisen.
Besøkende får et digitalt Nansen-pass som starter alle installasjonene i aktivitetsrommet. Med passet kan jentene besøke Masika på åtte år som bor i en flyktningleir i DR Kongo, og de kan hjelpe Nansen med å gi flyktninger mat, rent vann, medisiner og penger.
For barna er det spesielt å høre animerte Masika fortelle og forklare om hvordan det er å være barn og leve i en av verdens flyktningleire. Populært er det også å hjelpe Nansen ved å vinne «liksom-penger» i en spillmaskin.
Spillmaskinen var gøy fordi da kunne man liksom samle inn tepper og medisiner til flyktninger, forteller Hanna.
Fantastisk innsats
Nansen ble født for snart 150 år siden, den 10. oktober 1861. Han var vitenskapsmann, diplomat og polfarer og reiste på oppdagelsesreiser til Grønland og til Nordpolen. I 1922 fikk han Nobels fredspris for sin innsats for å ha skaffet mat til barn og voksne som sultet, og fordi han hjalp flyktninger og krigsfanger i Russland og andre europeiske land. Nansen var den første Høykommissæren for flyktninger, og la grunnlaget for dagens internasjonale flyktningarbeid. Han ga også sitt navn til Nansen-passet – et identitetspapir som ga mennesker på flukt viktige rettigheter.
– Målet vårt er å vise barn og unge hvilken fantastisk humanitær innsats Nansen gjorde, og hvilken allsidig person han var – i anledning 150-års-jubileet. Og å gi kunnskap om hvordan barn som lever som flyktninger har det. I tillegg tror vi at dette kan være et diskusjonstema i familien, når de har vært her, sier direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen.
– Men det aller viktigste er å vise barna at det nytter å hjelpe, engasjere seg, legger hun til.
Avis
Flere tusen mennesker har allerede besøkt aktivitetsrommet. Og det er slett ikke bare barna som koser seg. En ny tegneserie tegnet av Qvisten Animasjon, forteller hvem Nansen var og hvordan han ble inspirert til å gjøre en humanitær innsats for flyktninger etter første verdenskrig. Tegningene har forskrekket utlendinger som ikke er vant at så kjente og respekterte mennesker blir gjort til tegneseriefigur med et absolutt skråblikk både på innsats og ego.
Barna kan også ta bilde av seg selv sammen med fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Fotografiet kommer på en egen avisforside i Nansen-nytt som barna får med hjem som et minne fra besøket.
– Det var morsomt å ta bilde med Nansen, sier Serina.
– Og ganske rart at det går an å skrive ut sin egen avis, legger Hanna til.
– Har dere lært noe da?
– Ja, vi har lært masse om hvorfor folk flykter og hvordan det er å bo i en flyktningleir, sier Hanna og Serina.
ALLSIDIG: De litt uhøytidlige tegningene av Nansen har fått noen besøkende til å reagere.
