Harde forhandlinger om klasevåpen

USA står bak et forslag som den norske regjeringen og aktivister frykter vil undergrave konvensjonen som forbyr klaseammunisjon.

Publisert

Klasevåpen

Klasebomber eller klaseammunisjon er eksplosive våpen som i sin tur skyter ut en rekke mindre eksplosiver: et cluster (klase) av små bomber.

Siden klasebomber sprer mange små eksplosiver over et relativt vidt område, representerer de en stor risiko for sivile, både under angrep og i ettertid. I et tidligere konfliktområde kan ueksploderte småbomber drepe eller skade sivile i lang tid etterpå.

Produksjon, lagring, eksport og bruk av klasevåpen er forbudt i henhold til klaseammunisjonskonvensjonen, som trådte i kraft i 2010. Konvensjonen ble undertegnet i Oslo i 2008, etter en prosess der Norge var initiativtaker.

Konvensjonen er undertegnet av 111 stater og ratifisert (gjort bindende) av 66.

Mange var begeistret da Klasevåpenkonvensjonen ble undertegnet i 2008 - ikke minst i Norge, som hadde vært en sentral pådriver for arbeidet med å forby klasevåpen. Konvensjonen er nå undertegnet av 111 land - men USA, Russland, Kina, India og Israel er blant dem som ikke har sluttet seg til dette forbudet.

Nå vil USA i stedet ta inn en protokoll om regulering av klasevåpen i FN-konvensjonen om konvensjonelle våpen (CCW), som denne og forrige uke blir diskutert i Genéve i Sveits. Kritikere frykter at det vil føre til at det internasjonale forbudet mot klasevåpen blir vannet ut, og mener at USA forsøker å ta en omkamp om forbudet via bakveien.

Frykter mer klasevåpen

Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Røde Kors er blant dem som har reagert på forslaget, som de mener vil føre til økt bruk av klaseammunisjon. Den foreslåtte tillegget til CCW-konvensjonen er nemlig langt mindre streng enn den allerede eksisterende Klasevåpenkonvensjonen.

- Protokollen tillater fortsatt bruk i overskuelig framtid av all klaseammunisjon som er produsert etter 1980, og legger kun små og ineffektive begrensninger på hva slags klaseammunisjon som skal være tillatt for bruk, produksjon og salg for all framtid. I virkeligheten er protokollen et forsøk på å gi juridisk dekning for stater til å argumentere for å beholde nær sagt enhver type klaseammunisjon, skriver de fire organisasjonene i et brev til statsminister Jens Stoltenberg.

Norge er blant landene som har gått imot det amerikanske forslaget. Samtidig har EU-parlamentet vedtatt en uttalelse som går sterkt imot det amerikanske forslaget. Uttalelsen er støttet av de grønne, kristendemokratiske, sosialistiske, liberale og venstregruppene i parlamentet.

Grethe Østern i Norsk Folkehjelp er til stede i Genéve og følger forhandlingene. Hun skriver på sin blogg at dersom loven blir vedtatt, vil det være første gang at det vedtas en lov med en dårligere standard enn den som en majoritet av verdens nasjoner allerede har blitt enige om.

- Norsk Folkehjelp og Cluster Munition Coalition er svært skuffet over land som er medlemmer i CCM og som likevel bistår USA med å få til en ny, svak og kontra-produktiv avtale, herunder Australia, Frankrike, Tyskland, Nederland og ikke minst Sverige, mener Østern.

USA avviser kritikk

USA avviser på sin side at de ønsker å svekke forbudet mot klasevåpen. Harold Hongju Koh, juridisk rådgiver i det amerikanske utenriksdepartet, uttalte på en pressekonferanse i forrige uke at mange land ikke har sluttet seg til klasevåpenkonvensjonen, og hevdet at det er i disse landene 85 til 90 prosent av verdens klasevåpen befinner seg (et av landene er forøvrig USA). Derfor er det bedre å regulere dem gjennom CCW-konvensjonen, argumenterte han.

- Vi vil avvise tanken om at vi på noe vis prøver å overkjøre Oslo-konvensjonen [klasevåpenkonvensjonen], som er en separat avtale utenfor CCW og som også handler om klasevåpen. Vi ser de to som utfyllende, ikke som konkurrerende. Ingenting vi sier eller støtter vil svekke Oslo-konvensjonen, uttalte Koh.

Dersom man forbyr klasevåpen som er produsert før 1980, vil det fjerne en mengde tilsvarnde en tredjedel av det amerikanske klasevåpenarsenalet.

- For å si det direkte, vil denne regelen forby flere klasebomber for USA alene, enn Oslo-konvensjonen har forbudt for alle sine medlemmer til sammen, sa Koh.

Forhandlingene avsluttes fredag denne uken.

Powered by Labrador CMS