
Egeland: – Verden må stå samlet mot Israels forsøk på å militarisere nødhjelpen i Gaza
– Vi har aldri opplevd et lignende forsøk på å manipulere og militarisere humanitær hjelp, sier bistandstopp Jan Egeland om Israels siste nødhjelpsforslag for Gaza.
Siden mars har Israel blokkert all nødhjelp til Gazastripen. Sulten brer om seg, og det meldes om omfattende underernæring blant palestinske barn.
I helgen ble det kjent at Israel planlegger å ta full kontroll over nødhjelpsutdelingen ved hjelp av innleide vakter fra amerikanske sikkerhetsselskaper. Samtidig skal det være omfattende begrensninger på hvor mye nødhjelp som slippes inn. Dette er betingelsene Israel stiller for å heve den totale blokaden.
– Dette er et ultimatum fra israelsk side. Hvis vi som hjelpeorganisasjoner inne i Gaza skal få lov å ta inn hjelp, så må vi delta i et militarisert system hvor hjelpen blir kontrollert og organisert gjennom fem sentraler, og bare i det sørlige Gaza, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland til NTB.
– Nekter å gå på akkord
Å gå med på Israels krav er ifølge Egeland helt uaktuelt.
– Vi nekter å gå på akkord med fundamentale humanitære prinsipper. Vi må alltid selv få bestemme hvem som trenger vår hjelp og gi den til dem hvor og når de trenger den mest. En part i en krig kan ikke få diktere dette.
Siden FN ble orientert om planen, er det blitt jobbet intenst for å hindre at aktuelle sikkerhetsselskaper og regjeringer sier ja til å delta i planen.
– Vi har aldri opplevd en slikt forsøk på å manipulere og militarisere humanitær hjelp, og vi vil på ingen måte delta i dette systemet, sier Egeland.
Må unngå presedens
Han understreker at samtlige FN-organisasjoner og også alle hjelpeorganisasjoner som er organisert i den humanitære koordineringsmekanismen for Palestina, har avvist å gå med på planen.
– Nå har israelske okkupasjonsmyndigheter ingen organisasjoner som vil ta i dette her. Vi er alle enige om å unngå å sette en presedens som kan være ødeleggende for oss så mange andre steder. Hvorfor skulle ikke Iran og Syria, Somalia og Sudan ønske å gjøre nøyaktig det samme hvis det tillates i Gaza?
Samtidig pågår det ifølge Egeland et intenst arbeid for å overbevise private sikkerhetsselskaper om å si nei.
– Vi har nå tatt kontakt med diverse private sikkerhetsselskaper for å forsøke å få dialog med dem og forklare dem at dette lager en presedens som vil kunne være ødeleggende for humanitært arbeid.
Han skal tirsdag ha møte med ett av de aktuelle selskapene.
– Jeg kjenner ingen bistandsleder som har gått med på noe som helst av det nye systemet. Men det er klart at det er alltid private konsulenter, tidligere hjelpearbeidere og tidligere CIA-folk og andre som kan gå med på dette, sier han