Mosambiks tidligere finansminister Manuel Chang ble overlevert til FBI-agenter og fløyet til New York onsdag. Han er siktet for deltagelse i hvitvasking og bedrageri i en gjeldssak, der Mosambiks regjeringspartis toppledere er innblandet. FOTO: AP / NTB

Mosambiks gjeldsskandale:

Aktivister kjempet for at bedrageri-siktet minister ble utlevert til USA

FBI-agenter reiste denne uken i et privatfly fra USA til Johannesburg, Sør-Afrika – ens ærend for å hente Mosambiks tidligere finansminister. Han er siktet for bedrageri i en milliard-gjeldskandale. Flere mosambikiske organisasjoner har arbeidet for at utleveringen skulle finne sted de siste fem årene. De har fått råd på veien fra norske diplomater.

Publisert Oppdatert

I fire og ett halvt år har Mosambiks tidligere finansminister Manuel Chang sittet i varetekt i Sør-Afrika. Det etter at han ble pågrepet på flyplassen i Johannesburg på vei fra Maputo til Dubai. Sørafrikansk politi etterlevde en internasjonal arrestordre fra USA.

Chang er siktet for hvitvasking av penger, korrupsjon og bedrageri.

Saken er knyttet til hemmelige lån på til sammen to milliarder dollar. Lånene ble gitt til tre firmaer tilknyttet sikkerhetstjenestene i Mosambik i 2013/2014, gjennom bankene Credit Suisse og russiske VTB.

Pengene skulle brukes til å kjøpe patruljebåter og etablere en flåte med tunfisk-båter. Saken ble først offentlig kjent i 2016.

Ubrukelige båter og bestikkelser

Tunfisk-industrien ble aldri noe av, og patruljebåtene var ubrukelige.

Det er allerede slått fast gjennom granskningsrapporter, rettshøringer i New York og rettssaker i Maputo at store pengesummer har forsvunnet eller har blitt betalt som bestikkelser til elitepersoner i Mosambik og til firmaet Privinvest, som stod for skipsleveransene.

Lånene kunne inngås fordi Manuel Chan, da han var finansminister, garanterte for dem. De tre selskapene kunne ikke nedbetale lånene, og de er dermed blitt en stor belastning for Mosambiks statsbudsjett.

Chang og regjeringen i Maputo har kjempet for å unngå utlevering til USA. Mange i Frelimo-partiets toppsjikt frykter hva Chang vil kunne avsløre under en rettssak. Han ønsker neppe å bære hele ansvaret for Frelimo-regjeringens befatning med lånene, som var ulovlige ettersom de ikke ble godkjente av landets parlament.

Sønnen til Mosambiks tidligere president Amando Guebuza og flere andre er dømt i Mosambik for rollen deres i låneskandalen, men det er mye som tyder på at faren også var innblandet. Det samme var trolig også dagens president Filipe Nyusi som da var forsvarsminister.

Selskaper i Mosambik, som var tilknyttet regjeringspartiet Frelimo og sikkerhetsapparatet, brukte dyre lån for å kjøpe ubrukelige patruljebåter. Foto: AFP/NTB

Engasjerte aktivister

Amerikanske justismyndigheter engasjerte seg i saken fordi de mener amerikanske investorer er blitt svindlet.

Sentrale personer i det sørafrikanske regjeringspartiet ANC var villige til å la Chang reise tilbake til Maputo. Men sivilsamfunnsorganisasjoner i Mosambik har brukt rettsapparatet i Sør-Afrika for å hindre en løslatelse eller en overføring til Mosambik.

Tidligere i år fikk de en endelig dom fra Grunnlovsdomstolen i Johannesburg. Dommen avgjorde at en utlevering til New York ikke lenger kunne stanses av rettsapparatet.

Sivilsamfunnsnettverket Fórum de Monitoria do Orçamento (FMO) – Forum for budsjettovervåking – har mottatt indirekte støtte fra Norge. Og en av de sentrale organisasjonene er tankesmien Senter for offentlig integritet (CIP), som i flere år har mottatt norsk støtte.

Ledere for FMO har flere ganger vært i Norge for å be Norges Bank og Oljefondet legge press på Credit Suisse i saken, ettersom Oljefondet var storaksjonær i Credit Suisse.

I begynnelsen fikk FMO råd med den norske ambassaden i Maputo om hvordan de kunne funn juridisk hjelp og advokater de kunne kontakte i Sør-Afrika, forteller en av de første lederne for FMO til Panorama.

Ifølge nettstedet Africa Intelligence har FMO også fått råd fra en amerikansk anti-korrupsjonsadvokat, Richard Messick, om hvordan de kunne sikre at Chan ble utlevert til USA.

Messick skal ha fått råd fra den norske ambassaden om hvem han burde kontakte i sivilsamfunnsmiljøet i Maputo. Han tipset også FMO om jurister i Sør-Afrika de kunne bruke.

Innrømmet bedrageri

Credit Suisse er nå kjøpt opp av den annen sveitsisk bank. Men før banken gikk under hadde Credit Suisse innrømmet at det hadde foregått omfattende bedrageri i forbindelse med de hemmelige og ulovlige lånene til Mosambik.

Banken godtok en bot på fire milliarder kroner fra finanstilsynet i USA og Storbritannia. 1,7 milliarder kroner av Mosambiks utestående gjeld til selskapet skulle også slettes.

En omfattende granskning gjort av Christian Michelsens Institutt (CMI) og Senteret for offentlig integritet (CIP) i Mosambik to år tilbake i tid, viste at den ulovlige gjeldsavtalen hadde drevet to millioner mennesker under fattigdomsgrensen.

Den har kostet landet 11 milliarder dollar i økonomisk nedgang, og vil ribbe landet for ytterligere 4 milliarder dollar de kommende årene dersom gjelden må nedbetales.

Nektet kausjon

Under et innledende rettsmøte i New York nektet dommeren å løslate Chang på kausjon av frykt for at han ville rømme til Mosambiks FN-delegasjon. Changs forsvarere håper  at en annen domstol vil avvise hele saken siden det har tatt fire år å få han utlevert.

Powered by Labrador CMS