Kaos og uro preger Haitis hovedstad Port-au-Prince midt oppe i det nye kolerautbruddet. Høye priser og manglende tilgang på bensin er en viktig årsak til protestene mot regjeringen.
Kaos og uro preger Haitis hovedstad Port-au-Prince midt oppe i det nye kolerautbruddet. Høye priser og manglende tilgang på bensin er en viktig årsak til protestene mot regjeringen.

Haiti: Sju mennesker døde av kolera, frykt for ny omfattende epidemi

Minst sju mennesker i Haiti har dødd av kolera den siste tiden, ifølge myndighetene. Det vekker frykten for en ny epidemi tre år etter forrige dødsfall som følge av kolera, skriver NTB.

Publisert

Kolera drepte rundt 10 000 mennesker i kjølvannet av Haitis jordskjelv i 2010, da FN-arbeidere som hjalp til tok sykdommen med til landet.

– Nesten tre år etter Haitis siste bekreftede sykdomstilfelle, har det blitt oppdaget flere tilfeller i hovedstaden Port-au-Prince og i bydelen Cite Soleil. De fleste døde hjemme og rakk ikke å komme seg til sykehus, sa landets helsedepartement i en uttalelse søndag.

Helsedepartementet opplyste samtidig at det vil bli iverksatt tiltak for å begrense spredningen av sykdommen, som smittesporing og strengere hygieneregler.

Ytterligere 60 tilfeller hvor det mistenkes kolera blir undersøkt i byområdet rundt hovedstaden Port-au-Prince, melder Unicef.

Leger uten grenser (MSF) har også nylig rapportert om at et tre år gammelt barn er død av kolera.

Økende vold og utrygghet

Kolera er en vannbåren sykdom som fører til akutt diaré og pasienter kan dø hvis de ikke får umiddelbar behandling i løpet av de første timene.

– Med økende vold og utrygghet har mange av de fattigste familiene ingen alternativer til å drikke og bruke urent vann, sier Bruno Maes, Unicefs representant i Haiti.

Ifølge Maes forsterkes problemet ved at det er vanskelig å få kjøpt såpe til å vaske hendene og at søppel blir liggende i gatene, mens flere sykehus har måttet stenge. Han kaller Haiti «en tikkende bombe».

FNs Haiti-utsending beskrev sist uke situasjonen i landet som en humanitær katastrofe. Desperasjonen har «nådd nye nivåer» etter to uker med voldelige opptøyer.

Det har vært omfattende demonstrasjoner, opptøyer og plyndring i landet etter at statsminister Ariel Henry 11. september kunngjorde at drivstoffsubsidier må opphøre fordi de er for dyre.

Powered by Labrador CMS