Flere veikryss i Port-au-Prince er blokkert på grunn av brennende dekk. Den siste uken har 89 mennesker blitt drept som følge av gjengkriminalitet.

89 mennesker drept i gjengvold i Haiti den siste uken

En uke med voldelige sammenstøt mellom gjenger i Haitis hovedstad Port-au-Prince har kostet minst 89 menneskeliv, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen National Human Rights Defense Network.

Publisert Oppdatert

I det siste året har oppblomstringen av store gjenger gjort hverdagen svært vanskelig for befolkningen i Haiti – særlig i Port-Au-Prince og området rundt hovedstaden.

I tillegg til de 89 drepte skal flere titalls være skadd. Volden kommer på toppen av stigende matpriser og drivstoffmangel, som sammen har bidratt til en stadig mer usikker sikkerhetssituasjon i byen, ifølge AP.

Uroen oppsto 7. juli mellom to rivaliserende grupper i nabolaget Cite Soleil etter markeringen av president Jovenel Moises bortgang i fjor.

– Minst 89 personer ble drept og 16 andre er savnet, ifølge uttalelsen fra gruppa National Human Rights Defense Network. Videre skal ytterligere 74 mennesker enten ha blitt skutt eller knivstukket.

Slagmark

Internasjonale humanitære organisasjoner har slitt med å få levert livsviktige matforsyninger til områdene der uroen står på som verst. Ifølge Aljazeera er over tusen mennesker fanget i disse områdene uten tilgang på mat, drikkevann og medisinsk behandling.

Mumuza Muhindo, sjef for den lokale Leger Uten Grenser-avdelingen, har oppfordret gjengene til å gi medisinsk personell tilgang til Cite Soleil-området Brooklyn, som er aller hardest rammet av volden.

Muhindo forteller til AFP at han og kollegene har sett brente og råtnende lik på en vei som går til nabolaget. Han omtaler nabolaget som en «slagmark».

– Det er umulig å anslå hvor mange mennesker som har blitt drept, sier han.

LES OGSÅ: Haiti — Et gjengdiktatur

Årsmarkering

Volden blusset opp bare en dag etter markeringen av president Jovenel Moises bortgang. Moise ble i juli i fjor skutt og drept i sitt eget hjem.

Forsvaret sirkulerer i hovedstaden Port-au-Prince etter en uke med svært mange voldelige sammenstøt i Haiti.

Hovedstadens vold har ført til at havnen Varreux er stengt, noe som igjen har ført til mangel på drivstoff. Haitiske demonstranter blokkerte veier i sentrum av hovedstaden onsdag morgen for å protestere over mangelen på forsyninger.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen anslår at mer enn halvparten av alle haitianere som trenger bistand, lever 2,5 millioner mennesker under kontroll av væpnede grupper.

Gjenger har blokkert veikryss og satt fyr på dekk, sier vitner til AP.

Alvorlig matmangel

Tidligere denne uken advarte FN mot at over halvparten av befolkningen i Haiti lever i matusikkerhet. Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) kommer sult til å bli et økende problem på grunn av inflasjon, økende matpriser, gjengkriminalitet og lav sikkerhet.

– Vi ser sulten øke betydelig i hovedstaden og sør i landet, med Port-au-Prince som er hardest rammet, sier Jean-Martin Bauer, landansvarlig for WFP Haiti i en pressemelding.

Ifølge FN mangler Verdens matvareprogram 39 millioner dollar i respons på krisen. WFPs operasjoner i Haiti har i 2022 mottatt finansiering fra Canada, EU-kommisjonen, Frankrike, Tyskland, Sveits, USA og UN CERF.

Powered by Labrador CMS