
UNICEF med rekord-appell for å hjelpe barn
FN barnefond (UNICEF) trenger 27,5 milliarder kroner for å kunne hjelpe 81 millioner mennesker, derav 48 millioner barn i 48 land i inneværende år. På fjorårets appell manglet de 7,2 milliarder kroner.
De fem viktigste områdene for UNICEFs arbeid i 2017 er:
- Syriske flyktninger
- Syria,
- Jemen,
- Sør-Sudan
- Irak
- Nigeria
I dag lanserer organisasjonen sin årlige nødhjelpsappell, Humanitarian Action for Children.
– 28 millioner barn i verden er på flukt. I land etter land ser vi at krig og konflikt, klimaendringer og naturkatastrofer tvinger flere og flere barn fra sine hjem. Mange av dem er enslige eller adskilt fra sine foreldre, og er dermed ekstra sårbare. I fjor kom det rekordmange enslige mindreårige over Middelhavet til Europa. Barn på flukt er ekstremt utsatt for vold, utnyttelse og sykdom, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken i en pressemelding.
UNICEF ber i år om 27,5 milliarder kroner, det er en milliard kroner mer enn organisasjonen ba om i fjor. Men så mye klarte de ikke å samle inn. I fem land hadde de spesielt store finansieringsgap:
- Nigeria (manglet 58 prosent)
- DR Kongo (manglet 54 prosent)
- Sudan (manglet 53 prosent)
- Sør-Sudan (manglet 31 prosent)
- Somalia (manglet 23 prosent).
Barn som skyteskiver
Organisasjonen mener at hvert fjerde barn i verden lever i land som er berørt av krig og konflikt. I land som Syria, Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Sør-Sudan og Jemen blir barn direkte beskutt. Vi ser også at flere barn brukes som barnesoldater og som selvmordsbombere i flere land.
– Uskyldige barn rammes hardt av de voksnes krig. At barn blir direkte mål i kamphandlinger er ikke bare grove brudd på all internasjonal lov, det er totalt uakseptabelt. I fjor så vi gang på gang at skoler ble bombet i Syria, og at ingen steder lenger er trygge for barn. Disse barna har krav på beskyttelse på lik linje med andre barn, sier Viken.
– En av de alvorligste utfordringene vi står overfor i 2017 er underernæring. I Jemen dør et barn hvert tiende minutt på grunn av underernæring, diaré og luftveisinfeksjoner – sykdommer som kunne vært unngått. I år vil over en halv million barn i Jemen rammes av alvorlig akutt underernæring – det er en økning på nesten 200 prosent siden 2014, sier Viken.