
En av tre med tuberkulose får ikke behandling
Hver dag dør mer enn 5000 mennesker av tuberkulose. Nå vil Verdens helseorganisasjon (WHO) skjerpe innsatsen, blant annet ved å bekjempe stigma rundt sykdommen.
– Verdens helseorganisasjon er fast bestemt på å overvinne stigma, diskriminering og andre barrierer som hindrer altfor mange fra å få den helsehjelpen de sårt trenger, sier Dr. Margaret Chan, som er generalsekretær i WHO.
Tuberkulose regnes som verdens mest dødbringende infeksjonssykdom. Ifølge WHO krever sykdommen 5000 liv hver dag. De som rammes er gjerne allerede sårbare grupper som innvandrere, flyktninger, innsatte, etniske minoriteter, gruvearbeidere og andre som jobber og bor i risiko-områder. Marginaliserte kvinner, barn og eldre mennesker er også utsatt.
Rammer de fattigste
– Tuberkulose rammer hardest blant de som allerede er verdens fattigste, sier Margaret Chan.
Fattigdom, underernæring, dårlige bo- og sanitærforhold er blant risikofaktorene. Disse forsterkes av andre risikofaktorer som hiv/aids, tobakk, alkohol og diabetes. Alle disse faktorene gjør det samtidig vanskeligere for de som er rammet av sykdommen å få tilgang til helsehjelp og omsorg, skriver WHO i en pressemelding.
4,3 millioner – det vil si mer enn en tredjedel – av de som er rammet av tuberkulose har ikke tilgang på legehjelp, medisiner eller annen form for omsorg. I mange tilfeller får de ingen diagnose i det hele tatt. De holder sykdommen skjult, eller de vet ikke selv hva de er rammet av.
Stigma og diskriminering
Dette skyldes i stor grad at det fortsatt eksisterer mye stigma rundt sykdommen, mener Verdens helseorganisasjon. Derfor lanserer FN-organisasjonen nå nye etiske retningslinjer for hvordan myndigheter, helsepersonell, frivillige organisasjoner, forskere og andre bør forholde seg til mennesker som er rammet av den svært smittsomme sykdommen.
- Lomøy og Dybuk: Resistent tuberkulose: En økende helsetrussel for verden
WHOs retningslinjer omhandler blant annet omstridte temaer som isolering av smittsomme pasienter, rettighetene til tuberkulosepasienter i fengsler og diskriminering av flyktninger og immigranter med tuberkulose.
– Effektive tiltak mot tuberkulose må alltid gjennomføres innenfor et etisk rammeverk. Respekt for menneskerettighetene er en forutsetning for å nå vårt ambisiøse mål om å få en endelig slutt på tuberkulose-epidemien, sier Dr. Mario Raviglione, direktør for WHOs globale tuberkuloseprogram.
Les mer: Resistent tuberkulose - en økende helsetrussel for verden