
Frykter prishopp på medisiner
EU vil presse India til å beskytte intellektuelle rettigheter. Leger uten grenser frykter at fattige mennesker vil miste tilgangen på rimelige medisiner.
Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og India ble gjenopptatt i Brüssel torsdag forrige uke.
Leger uten grenser frykter at avtalen vil føre til at "utviklingslandenes apotek", India, ikke lenger skal få produsere rimelige medisiner for verdensmarkedet.
EU ønsker nemlig en høyere beskyttelse av intellektuell eiendom, blant annet ved å gi europeiske legemiddelselskaper muligheten til å saksøke indiske myndigheter, dersom de føler at deres investering i India er truet av landets lovgivning og politikk.
Rammer fattige
– Hvis EU får gjennomslag for sine ønsker, kan Indiske myndigheter forvente seg søksmål fra selskaper hver gang staten velger å begrense muligheten til å ta patent på intellektuelle rettigheter av pasienthensyn. Det vil i all hovedsak ramme fattige pasienter som er avhengige av medisiner, sier Oliver Moldenhauer til Bistandsaktuelt. Han arbeider med medisintilgang ved Tysklands hovedkontor for Leger uten grensers (MSF) i Berlin.
Mens europeiske farmasøytiske selskaper kan søke om en ny patent hver gang de foretar små endringer i medisiner som allerede er tilgjengelig på markedet, kreves det betydelige endringer i medisinene dersom man skal få en ny patent i India.
Store prisforskjeller
En rekke patentbelagte medisiner i Europa har derfor ingen beskyttelse i India. Det gir store prisutslag, ifølge Moldenhauer.
–I India betaler vi rundt 400 kroner pr. pasient for et helt års forbruk av hiv-medisiner. I Tyskland koster den samme medisinen 16.000 kroner. Prisforskjellen kan med andre ord være enorm, sier han.
EU krever også at India introduserer en lov som forbyr indiske farmasøytiske selskaper å referere til studier utført av andre farmasøytiske selskaper over en periode på fem til ti år. Det betyr at Indiske selskaper må gjøre alle kliniske utprøvninger på nytt for å kunne registrere en medisin. Dette vil både være kostbart og etisk uforsvarlig, ifølge Leger uten grenser.
– Kliniske prøver må foretas på mennesker. Derfor bør slike utprøvninger ikke gjøres oftere enn strengt tatt nødvendig, sier Moldenhauer.
80 prosent av medisinene
Mer enn 80 prosent av medisinene Leger Uten Grenser bruker til å behandle 170 000 hiv-positive mennesker er produsert i India. Det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria kjøper også store deler av sine medisiner fra India.
– Det vil være et stort politisk feilgrep, dersom Europa velger å hindre fattige menneskers tilgang til rimelige medisiner. Dette vil også stride med EUs verdier og den utviklingspolitikken EU promoterer, sier styreleder i Det globale fondet Michel Kazatchkine til Bistandsaktuelt.
– Farmasøyter er ikke filantroper
Han understreker samtidig at forhandlingene er veldig tekniske, og at man derfor skal være forsiktig med å trekke slutninger før en avtale ligger på bordet.
– Indiske farmasøyter er ikke filantroper. De ønsker også å tjene penger. Det som er viktig for meg er ikke å beskytte de indiske farmasøytene, men å beskytte fattige menneskers tilgang til billige medisiner, sier han.
Siden forhandlingene mellom EU og India ikke er offentlige, er det vanskelig for sivilsamfunnet å få innsyn i hvor prosessen står i dag. Men EU har tidligere sakt at de ønsker å få avtalen i havn i løpet av året. Den hittil siste runden med forhandlinger ble avsluttet før helgen i Brussel, og neste runde skal finne sted 13 mai.
Siden oktober har Leger uten grenser hatt en kampanje på Internett kalt "Hands off". Der kan folk sende e-poster til EU og be dem om å holde hendene borte fra fattige menneskers medisiner.