Sykehusene i Gaza by er fulle. Her fra Shifa-sykehuset.

Israel ber folk på Gaza flykte: – En umulig oppgave å evakuere 

Den norske legen Mads Gilbert sier det er umulig å evakuere Nord-Gaza for 1,1 millioner. Jan Egeland ber verdenssamfunnet fordømme Israel. Unicef og Verdens helseorganisasjon kommer med dystre advarsler.

Publisert Oppdatert

Israels hær sier at de ber alle i Gaza by om å evakuere sørover. Ifølge FN har de gitt samme beskjed til alle i Nord-Gaza. Det gjelder 1,1 millioner mennesker. Ifølge FN er det satt en frist på 24 timer.

– Det er nesten så jeg ikke klarer å snakke. Dette er forferdelige nyheter, sier Gilbert på telefon til NTB fredag morgen.

Den israelske hæren (IDF) opplyser i en uttalelse at det kommer til å være betydelige militæroperasjoner i Gaza by de neste dagene. De sier de vil skåne sivile.

– Terroristorganisasjonen Hamas er i krig med Israel, og Gaza by er et område der militæroperasjoner finner sted. Terrorister gjemmer seg i Gaza by i tunneler under hus og i hus med sivile, sier hæren.

– Tiden er inne for krig, sa Israels forsvarssjef Herzi Halevi torsdag.

Unicef og WHO med dystre advarsler

Samtidig som IDF ruster opp til invasjon, slår flere organisasjoner alarm om den dystre situasjonen for sivilbefolkningen i området.

FNs barnefond Unicef melder fredag at minst 447 barn er hittil drept i israelske angrep. Tallet ventes å stige. Leder Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at sykehusene i Gaza er på bristepunktet.

WHO opplyser at de palestinske myndighetene sier det er umulig å evakuere sårbare pasienter fra sykehusene i Nord-Gaza.

WHO melder videre at det å flytte alvorlig syke mennesker i enklaven, blant dem pasienter som ligger i respirator, utgjør en «dødsdom».

– Kollektiv avstraffelse

– Den kollektive avstraffelsen av Gazas helt uskyldige sivile, fortsetter. Det er utvilsomt Hamas-terrorister i Gaza by, men det er uendelig mange flere spedbarn, gravide mødre og veldig mange funksjonshemmede, sier Flyktninghjelpens leder Jan Egeland til NTB.

Egeland sier han var enig med USAs utenriksminister Antony Blinken og Israels statsminister Benjamin Netanyahu da de torsdag snakket om moralsk klarhet og ba verden fordømme Hamas.

Nå ber han verden komme med en unison fordømmelse av Israel.

– Moralsk klarhet er og å ikke pine og plage hundretusener av traumatiserte barn. Det vil være kontraproduktivt for Israel i det lange løp og avle stadig nye generasjoner av bitterhet og hat, sier Egeland.

– Vi har et hovedkvarter i Gaza. En femetasjes bygning. Der jobber 55 hjelpearbeidere, som vi må evakuere. Da stanser arbeidet vårt opp med å planlegge humanitære korridorer, sier Egeland.

Ber Norge reagere

Overlege Mads Gilbert fotografert i vinter. Han er nå i Kairo for å forsøke å ta seg inn på Gaza.

Gilbert er i Kairo på vei til Gaza og sier han har snakket med flere leger på Gazastripen som nå er fortvilet. Det er flere store sykehus i Gaza by som er fulle av sårede i de voldsomme israelske bombeangrepene.

Det er ingenting i beskjedene fra Israel eller FN som tyder på at sykehus er skånet. Israel varsler en større militær operasjon.

– Dette må stoppes. Den norske regjeringen må sette krisestab, og verden må stoppe Israel, sier Gilbert.

Norge fordømmer blokkaden

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier på NRKs Politisk kvarter at hun fordømmer Israels blokade av Gaza.

– Når de ber så mange mennesker om å flytte på seg, når de ikke får tilgang til mat og medisiner, så er jo det nødvendig, sa Huitfeldt i debatt med SV-leder Kirsti Bergstø.

Huitfeldt kaller situasjonen dramatisk og understreker at Israel bryter humanitærretten dersom de ikke gir tilgang til mat og medisiner som del av en kollektiv avstraffelse.

– Israel har rett til å forsvare seg selv, men de kan ikke komme med alle mulige virkemidler, sier utenriksministeren.

– Umulig

Han sier det er helt umulig å evakuere sykehusene.

– Nei, det er ikke mulig å se for seg at de kan evakueres. Det er ikke ambulanser nok eller andre transportmuligheter, sier Gilbert.

FN har advart mot en katastrofe hvis Israel ikke trekker evakueringsordren.

– FN anser det som umulig at en slik forflytting kan skje uten ødeleggende humanitære konsekvenser. FN ber på det sterkeste om at en slik ordre blir trukket tilbake for å unngå at det som allerede er en tragedie, blir en katastrofe, sier FN-talsmann Stephane Dujarric.

Bakkeoperasjon

Det er stor frykt for en bakkeoperasjon etter at Hamas angrep Israel på brutalt vis i helga. Israel har samlet en styrke på over 300.000 soldater nær Gaza.

Den siste uken er Gaza blitt teppebombet. Israel sa torsdag at de hadde sluppet over 6000 bomber. Det tilsvarer nesten en bombe i minuttet hvert døgn i snitt.

Minst 1537 mennesker er drept i angrepene på Gaza. Det er innført en blokade og den humanitære krisen på Gaza er kritisk. Det er advart mot at helsevesenet, vannforsyningen og sanitetsvesenet er i ferd med å kollapse. Sykehus og likhus er overfylte.

Over 423.000 er internt fordrevet, ifølge FN.

Israelske soldater nær grensa. Israel har samlet over 300.000 styrker nær Gaza.

Hamas har bedt folk bli

Hamas har på sin side sagt at evakueringsbeskjeden er falsk propaganda. De ber Gazas innbyggere om ikke å ta det på alvor.

Beskjeden fra Israel er ifølge FN at alle nord for Wadi-dalen som er omtrent midt på Gazastripen, bør flytte seg til Sør-Gaza innen 24 timer. Det er ikke klart hvilket klokkeslett det gjelder fra. Reuters meldte om dette klokka 4.38 norsk tid natt til fredag.

Flere av de tettest befolkede områdene på Gazastripen ligger nord for Wadi. Blant annet Gaza By, flyktningleiren Jabalia og Beit Lahiya og Beit Hanoun.

Situasjonen på Gazastripen var kritisk allerede før evakueringsbeskjeden.

Fikk se fæle bilder

USAs utenriksminister Antony Blinken var i Israel torsdag. Han sier han fikk se grufulle bilder av drapene på sivile da Hamas gikk til angrep. Blinken sier han fikk se bilder av en baby full av kulehull, soldater som var halshugget og unge mennesker som ble brent i bilene sine.

– Det er fordervelse på verst tenkelig måte. Det er virkelig utenfor hva vi kan forstå, sier Blinken.

Bildene blir av mange tolket som et forsøk fra Israel på å bygge opp internasjonal støtte til en operasjon på Gazastripen.

Hamas har sagt de ikke har forsøkt å drepe sivile og barn i angrepet på Israel men en rekke videoer og vitneskildringer forteller en annen historie. Minst 1300 er drept på israelsk side.

Stengt til Egypt

FN-sjef António Guterres har tatt til orde for en humanitær korridor fra Egypt. Det forhandles det om, men Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har gjort det klart at hans land ikke vil ta imot sivile fra Gaza.

Sisi sier at menneskene på Gazastripen må være standhaftige og forbli på sitt område.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarte torsdag mot at det bare er timer igjen før generatorene ved sykehusene på Gaza ikke har mer brensel.

– Den humanitære lidelsen denne eskaleringen har skapt er avskyelig. Jeg ber begge parter redusere lidelsen til sivile, sier ICRCs regionale direktør Fabrizio Carboni.

Powered by Labrador CMS