
Bønner og erter er bedre enn kuer som fjerter
Har du hørt? Det er FNs år for belgfrukter. Hvorfor? Fordi hvis alle spiser mer bønner og erter vil verden bli et bedre sted.
Hvert år lanserer FN et tema som de vil verden skal fokusere på. Og hold dere fast, dette kan bli spennende, for 2016 er belgfruktenes år. Det kan kanskje virke som FN har gått tom for ideer. Men vent litt, kanskje fortjener de små grønne vekstene et helt år for seg selv.
For den som spiser erter, linser, bønner og kikerter…
- forebygger diabetes, kreft og overvekt
- sørger for mindre CO2- utslipp fordi belgfrukter er et godt alternativ til kjøtt på grunn av sitt høye proteininnhold
- bidrar til mindre bruk av vann i jordbruket, belgfrukter krever mindre vann, spesielt sammenlignet med andre proteinkilder som kylling og kjøtt, men også mindre enn korn og grønnsaker
- Og i tillegg binder belgfrukter nitrogen fra luften, det gjør jorden og avlingene mer næringsrike og reduserer behovet for kunstgjødsel.
Daglig leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener et eget år for belgfrukter er en fantastisk idé:
– Det å være vegetarianer eller være opptatt at vegetarmat blir fortsatt latterliggjort av mange. Det blir sett på som ganske sært. Men hvis vi skal få til et grønt skifte, er det helt nødvendig å redusere forbruket av kjøtt. Da spiller belgfrukter en viktig rolle.