Erik Larsson, sjefredaktør i OmVärlden, er bekymret for bistandsjournalistikkens framtid.

OmVärlden i fare for nedleggelse

Sveriges fremste magasin for løpende dekning av bistand og utviklingspolitikk, OmVärlden, står i fare for å bli nedlagt fra nyttår. Sida har ikke budsjett for videre drift. – Det er en urovekkende trend at det blir mindre kritisk bistandsjournalistikk, sier Erik Larsson, nåværende sjefredaktør av OmVärlden.

Publisert Oppdatert

OmVärlden består av en nyhetsnettside, podkaster, nyhetsbrev og en rekke sosiale medieplattformer. For flere år siden ble magasinet skilt ut fra det svenske bistandsorganet Sida, og lagt ut på anbud for å sikre en kritisk journalistikk på bistandsfeltet. Nå har selskapet som driver nettavisen fått beskjed av Sida at det ikke er satt av penger for drift av OmVärlden neste år.

I år er avisens budsjett på 3,1 millioner svenske kroner, det er en million mindre enn i fjor.

– Behov for mer granskning

Med en svensk bistandsbudsjett på 56 milliarder kroner mener Larsson at det er behov for mer journalistisk granskning av bistandssektoren, ikke mindre.

– Det er en gigantisk sektor. Den journalistiske overvåkingen er allerede for svak, det må bli sterkere. Regjeringen har satt i gang en stor bistandsreform, samtidig øker støtten til Ukraina veldig raskt. Ukraina er samtidig et land med omfattende korrupsjon. Det er viktig å følge med. Jeg er veldig urolig for at denne bistanden ikke får kontinuerlig journalistisk oppmerksomhet, sier Larsson.

Han mener at selv om de store svenske dagsavisene fra tid til annen gjør gode saker om bistand, så har de ikke den fortløpende granskningen som må til.

Store kutt

Samtidig har den svenske regjeringen også kuttet kraftig i informasjonsstøtten som går til organisasjoner som utarbeider rapporter og blader som dekker bistandsfeltet.

– Det er en veldig urovekkende tendens til at de som tar opp kritisk spørsmål får dårligere kår. Mulighetene for opposisjon strupes. Det er et demokratisk problem, sier Larsson.

– Vi vet ikke hva som skjer med de ulike OmVärlden-plattformer etter nyåret.

I en fersk lederartikkel skriver Larsson at «Det er behov for flere artikler om bistandspolitikk. Det er behov for flere granskninger av sjefslønninger og at det skapes mer debatt. Det er behov for flere podder, reportasjer og artikler om hva som hender i verden og hvordan bistandsorganisasjoner gjør jobben sin.»

Powered by Labrador CMS